Hlavní obsah

Mobilní aplikace pomůže hráčům hlídat útraty za hazard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Ohlídat množství času věnovaného hazardním hrám i výši prosázených peněz pomůže hráčům nová mobilní aplikace Port, kterou vytvořili odborníci z olomoucké organizace Společnost Podané ruce. Díky aplikaci hráči mohou průběžně kontrolovat své aktivity v hazardních hrách, aby jim sázky nezačaly přerůstat přes hlavu, řekl odborný ředitel Společnosti Podané ruce Lukáš Carlos Hrubý. Organizaci vede bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Port

Článek

„Jako modelového uživatele aplikace si lze představit třeba zajištěného manažera hrajícího ruletu, který v sázkách hledá rozptýlení. Anebo mladé lidi, kteří sami aktivně hrají například fotbal, florbal nebo chodí plavat či běhat a společně s kamarády sledují sportovní události, na které si vsadí,“ uvedl Hrubý.

Inteligentní prádlo má utlumit závislost mládeže na mobilech

Internet a PC

Uživatelé si mohou v aplikaci nastavit finanční částku, kterou mají k dispozici, a poté zadávají čas věnovaný hazardním hrám i údaje o vložených či vyhraných penězích. Aplikace jim poté v tabulce ukazuje aktuální finanční zůstatek i dobu strávenou hraním. Informace lze zobrazovat podle dnů, týdnů i měsíců.

Mobilní aplikaci Port je možné stahovat pro zařízení s operačním systémem Android zadarmo zde.

Problémy s hraním mají desetitisíce lidí

Podle Výroční zprávy o hazardním hraní v ČR za loňský rok může mít v Česku problémy s hraním hazardních her a se závislostí na něm kolem 164 000 lidí starších 15 let. Patologických hráčů je pak téměř 60 000.

Sázení a hraní nemá pod kontrolou asi 13 000 mladých lidí ve věku do 18 let. Češi a Češky loni za hazard utratili 249,5 miliardy korun a prohráli 31,3 miliardy.

Dluhy má 90 procent patologických hráčů. Podle zjištění dluhových poraden průměrná dlužná částka loni činila 750 000 korun. Studie mezi léčenými ukázala, že půjčky tvořily v posledním roce 26 procent jejich příjmů a desetina příjmu pocházela z kriminální činnosti, uvádí zpráva.

Reklama

Související články

Netolismus je společenská hrozba

Některé studie uvádějí, že na internetu je závislá až polovina teenagerů. Na sociálních sítích jsou závislí i dospělí. V tiskové zprávě o tom informovala Česká...

Výběr článků

Načítám