Hlavní obsah

Samé bla bla, vyčetla Greta Macronovi

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Greta Thunbergová, známá švédská ekologická aktivistka, se v úterý ostře pustila do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, když jako nedostatečné zkritizovala snažení jeho země na poli ochrany přírody a klimatu. Pondělní videokonferenci o biodiverzitě Jedna planeta, jíž Macron z Paříže předsedal, označila za „prázdné tlachání“.

Foto: Ludovic Marin , Reuters

Francouzský prezident Macron s premiéry Kanady Justinem Trudeauem, Norska Ernou Solbergovou a Británie Borisem Johnsonem.

Článek

„Živě z pařížského summitu Jedna planeta: Bla bla příroda, bla bla důležité, bla bla ambiciózní, bla bla zelené investice, bla bla zelený růst, bla bla naděje… to nás zamyká na desetiletí do dalšího ničení životního prostředí,“ komentovala konferenci na Twitteru Greta, která tento měsíc oslavila 18. narozeniny.

„Velká zelená zeď“ dostane další miliardy

Macron a německá kancléřka Angela Merkelová na virtuálním summitu vyzvali všechny země světového společenství k účinnější ochraně přírody. Měly by se připojit ke globální alianci zatím 50 států, které chtějí do roku 2030 prohlásit za chráněné 30 procent svých území a vodstev.

„Tímto společným závazkem jsme si stanovili kontrolovatelný cíl,“ prohlásil Macron s tím, že Francie jej chce splnit už v příštím roce. Podle Merkelové je nutné úsilí na ochranu životního prostředí urychlit, aby bylo možné zachovat biodiverzitu. „To se nesmí stát až někdy, ale teď hned, jinak to bude mít nezvratitelné důsledky,“ varovala kancléřka.

Summit EU podpořil přísnější emisní závazky k roku 2030. Babiš hovoří o úspěchu

Evropa

K „okamžitému zastavení ničení přírody“ vyzval také britský premiér Boris Johnson. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že pokud světové společenství nezačne na poli ochrany přírody jednat ihned, dospěje do éry pandemií. Zvláštní pozornost věnoval virtuální summit africkému kontinentu.

Světové společenství chce dvanácti miliardami eur (315 mld. Kč) podpořit projekt „Velké zelené zdi“, který počítá s masovou výsadbou stromů v oblasti sahelu (pás území na jižním okraji Sahary, které dělí poušť od afrických tropických pralesů a savan) v délce několika tisíc kilometrů. Tato „zeď“ by měla bránit rozšiřování pouště, a tím i suchu a hladu. „Je to obrovská výzva,“ řekl Macron.

Pultík na bazaru a maskovaná Greta, události v Kapitolu baví internet

Koktejl

Finance pro tuto inciativu Africké unie, jež začala zhruba před 15 roky, navíc podle hlavy francouzského státu přinesou do regionu pracovní místa a urychlí tento důležitý projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám