Hlavní obsah

Rusové ztrácejí na Krymu půdu pod nohama, symbol síly jim ničí exploze

Válečný zpravodaj ruské redakce BBC Pavel Aksenov upozornil, že se Moskvě rozplývá propagandistický symbol o nedobytném Krymu. V půlce srpna na základně Saki zničily výbuchy několik bojových letadel, předtím 31. července explodoval na velitelství Černomořské flotily dron. Úterní výbuchy na několika místech na Krymu obírají Rusko o symbol moci a pokoření Ukrajinců. Desetitisíce Rusů z něj v posledních dnech odjíždějí do vnitrozemí.

Foto: Profimedia.cz

Zničená ruská letadla na satelitním snímku základny Saki na Krymu

Článek

V případě útoků na ruské vojenské objekty na Krymu se okupanti snaží zahladit jakékoliv náznaky podílu ukrajinských speciálních jednotek, všímá si Aksenov.

Koncem července explodoval u velitelství Černomořské flotily na Krymu dron, což Rusko přičetlo „malé neorganizované akci“. Výbušnina byla prý podomácku vyrobená a neměla velký „výkon“. Stále není jasné, kdo přesně za incidentem stojí.

9. srpna pak na ruském vojenském letišti Saki série výbuchů zničila devět bojových letadel. Ruské ministerstvo obrany z toho viní „nedodržení protipožárních opatření“. Západní média ovšem spekulují, že akci měly na starosti ukrajinské speciální jednotky.

Rusko přišlo na Krymu o devět letadel, jásají ukrajinské vzdušné síly

Evropa

V úterý 16. srpna poloostrovem Krym otřásla série výbuchů – v muničním skladu ve vesnici Majskoje a následně na letecké základně Hvardijske (Gvardějskoje) u Simferopolu. K útokům se Ukrajinci oficiálně nepřihlásili, ale šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak naznačil, že probíhá „operace demilitarizace“, která skončí až osvobozením okupovaných území.

Z Rusy anektovaného Krymu začali v minulých týdnech ve velkých počtech odjíždět ruští občané. V úterý oznámil Krymský most nový rekord, když jej den předtím překročilo téměř 40 tisíc vozidel. Kterým směrem většina aut mířila, statistika raději neuvádí.

Další exploze na Krymu. Nad vojenským letištěm u Simferopolu stoupá dým

Evropa

Aksenov z ruské BBC upozorňuje, že poloostrov Krym má pro Rusko od jeho anexe v roce 2014 velký propagandistický význam. Demonstruje moc vůči okupované Ukrajině, navíc je důležitým strategickým místem podle Aksenova také z hlediska bezpečnosti Ruské federace.

Propaganda jej v minulých letech vykreslovala jako nedobytnou pevnost chráněnou protivzdušnou obranou, kde často probíhají vojenská cvičení. Sociálními sítěmi nyní koluje video dokazující, že některé systémy protivzdušné obrany na Krymu jsou jen nafukovací atrapy.

Obraz poloostrova, který nelze napadnout, se ale v posledních týdnech zřejmě rozplynul, neboť z něj začali prchat ruští občané zpátky do ruského vnitrozemí.

Díky záběrům z mobilních telefonů navíc pro ruskou propagandu není jednoduché ututlat četné výbuchy a zlehčovat je jako malé neorganizované akce. Aksenov také předpokládá, že úterní útoky na Krymu Rusové připíšou činnosti dronů (tyto domněnky už ruské úřady vznesly), nikoli ukrajinským speciálním jednotkám. Symbol nedobytné krymské pevnosti a pokoření Ukrajinců se ale nejspíš jen tak lehce nevzkřísí.

Reklama

Výběr článků

Načítám