Hlavní obsah

Ruský vrchní rabín kritizuje Lavrova

Za šokující označil výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova o židovském původu Adolfa Hitlera ruský vrchní rabín Berel Lazar. K vyjádření přidal podle listu The Jerusalem Post také doporučení, že Lavrov by se měl omluvit.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Nepovažuji se za člověka, který by měl radit šéfovi ruské diplomacie, ale bylo by pěkné, kdyby se Židům omluvil a přiznal, že se mýlil,“ sdělil Lazar, který je přitom považován za člověka blízkého prezidentu Vladimiru Putinovi.

Izrael na Lavrova reagoval ostrou kritikou a předvolal si ruského velvyslance Anatolije Viktorova. Moskva ale v útocích pokračovala a obvinila židovský stát z podpory „neonacistického režimu v Kyjevě“.

Moskva dráždí Hamásem

Navíc pozvala k jednání příslušníky palestinské radikální organizace Hamás, s nimiž probírala situaci na jeruzalémské Chrámové hoře. Podobné aktivity podle pozorovatelů mohou spolu se snahou zařadit se po bok západních zemí vést k tomu, že Izrael zapomene na svou zdrženlivost a zařadí do dodávek pomoci na Ukrajinu více obranných zbraní a dalšího vojenského mate­riálu.

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Zahraniční

Hra o syrské nebe

Přesto židovský stát pravděpodobně nepřestane odpírat Ukrajině své nejmodernější a útočné zbraně. Ve hře je totiž izraelská možnost zasahovat v Sýrii proti dodávkám zbraní šíitským skupinám podporovaným Íránem. Nálety a raketové ostřelování skladů a kolon by totiž bez shovívavosti ruské protiletecké obrany, která zatím dominuje syrskému vzdušnému prostoru, nebyly možné.

Reklama

Výběr článků

Načítám