Hlavní obsah

Rusko v pátek vyhlásí stanné právo, tvrdí ukrajinští analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V pátek 4. března by měly ruské úřady vyhlásit stanné právo. Na Facebooku to uvedli analytici z ukrajinského think-tanku Center for Defence Strategies. Smyslem opatření bude zabránit případným masovým demonstracím – ať už proti válce, nebo proti sankcím. O možném vyhlášení stanného práva v Rusku se v posledních hodinách hojně spekuluje jak mezi novináři, tak veřejností.

Foto: Sergei Guneyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ruské úřady se 4. března chystají na stanné právo v celém Rusku. Za tímto účelem se 3. března konalo zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace,“ napsal think-tank ve svém shrnutí ze čtvrtečního dne.

Důvody vyhlášení mimořádného opatření jsou zjevné.

„Vyhlášení stanného práva umožní zabránit případným masovým shromážděním na protiválečných demonstracích a protestech souvisejících se sankcemi. Vyhlášení stanného práva by navíc mohlo Rusku pomoci skrytě mobilizovat k vytvoření potřebné rezervy vojáků pro pokračování války s Ukrajinou,“ stojí v textu.

USA oznámily další balík sankcí, míří na oligarchy i Peskova

Zahraniční

Za zapojení do protiválečných protestů může Rusům hrozit stejný postih jako za podíl na činnosti extremistické organizace, tedy až šest let za mřížemi.

Za účast na protiválečné demonstraci hrozí v Rusku až 6 let vězení

Zahraniční

Rusové narychlo opouští zemi

Na možné vyhlášení stanného práva v Rusku už ve středu upozorňovaly ukrajinské tajné služby. Rovněž hovořily o 4. březnu jako o dni, kdy by mělo ke kroku dojít. Stejnou informaci sdílel na Twitteru také poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychjalo Podoljak.

„4. března se obě komory ruského parlamentu sejdou na mimořádné schůzi. Na pořadu dne je podle mých informací preventivní zavedení stanného práva v Ruské federaci,“ napsal ve středu Podoljak.

V souvislosti s těmito zprávami prchají z Ruska tisíce lidí, informují tamní korespondenti zahraničních médií.

„Letenky jsou většinou vyprodané. Plný let. Někteří cestující mi řekli, že se bojí, že v Rusku uváznou, budou zatčeni nebo odvedeni do války, kterou nepodporují. Neví, zda se budou moci vrátit,“ píše americký novinář Alec Luhn.

Na serveru FlightRadar24 je možné vidět několik soukromých letadel opouštějících ruské území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám