Hlavní obsah

Rusko možná kvůli finanční krizi nebude mít nové rakety Sojuz

Novinky, nka
MOSKVA

Finanční krize ohrožuje i ruský vesmírný program, podle ruského deníku Nězavisimaja gazeta nebudou v následujících letech peníze na plánovanou výrobu raket Sojuz.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Sojuz TMA-12, který v neděli odstartoval k ISS.

Článek

Jak řekl šéf jedné z hlavních společností ruského kosmického průmyslu Eněrgija Vitalij Lopota, společnost nemá prostředky na výrobu nových a modernizaci starých Sojuzů. Sojuzy, které měly být uvedeny do provozu v letech 2009-2011, tak podnik zřejmě nebude moci dodat.

Nedostatek financí ohrozí i výrobu nákladních lodí Progress. Eněrgija si chtěla původně vzít úvěr u státního Sběrbanku, jeho vydání ale vláda kvůli krizi pozdržela. Rusko přitom původně plánovalo počet letů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v příštích letech zdvojnásobit.

Eněrgija také nemá dostatečnou kapacitu pro výrobu Sojuzů na zakázku pro společnost Space Adventures, která si chce zakoupit raketu pro dopravu vesmírných turistů.

„Společnost je ochotna za vesmírnou loď zaplatit předem, ale výrobní kapacita naší společnosti je nyní nedostačující,“ uvedl Lopota. Konečné řešení o dodávce pro Space Adventures padne asi příští měsíc.

Reklama

Související články

Sojuz s americkým turistou odstartoval k ISS

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v neděli ráno odstartovala ruská kosmická loď Sojuz, na jejíž palubě jsou ruský kosmonaut Jurij Lončakov, jeho americký...

Výběr článků

Načítám