Hlavní obsah

Ruské stíhačky narušily švédský vzdušný prostor

Aktualizováno

Čtyři ruské stíhačky ve středu krátce narušily švédský vzdušný prostor nad Baltem. Švédská armáda to označila ve světle války na Ukrajině a ruským výhrůžkám za velmi vážnou událost.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-27. Ilustrační foto

Článek

„Ve světle současné situace vnímáme tuhle událost jako velmi závažnou,“ uvedly švédské ozbrojené síly v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu, která začala minulý týden ve čtvrtek.

Narušení vzdušného prostoru podle ní trvalo krátce a odehrálo se východně od švédského ostrova Gotland.

Rusko vyhrožuje Švédsku a Finsku kvůli NATO

Válka na Ukrajině

K fotografickému zdokumentování incidentu, na němž se podílely dvě stíhačky SU-27 a dva stroje SU-24, byly vyslány švédské letouny JAS 39 Gripen. "Narušení švédského vzdušného prostoru ze strany Ruska je samozřejmě zcela nepřijatelné," řekl agentuře TT švédský ministr obrany Peter Hultqvist. "Povede to k rázné diplomatické reakci Švédska. Švédská suverenita a území musí být vždy respektovány," dodal ministr.

"Z ruské strany jde o neprofesionální a nezodpovědné chování," komentoval incident podle agentury DPA šéf švédského letectva Carl-Johan Edström. Podle švédských ozbrojených sil je situace pod kontrolou a incident ukázal dobrou připravenost švédského letectva.

EU slíbila Ukrajině bojová letadla, zřejmě jde o MiGy-29

Evropa

Podobné incidenty se ve švédském vzdušném prostoru občas děly už dříve, ten nynější však přichází v době války i vyostřené rétoriky.

Švédsko je neutrální země, ale ruská invaze oživila její úvahy o možném vstupu do NATO. Podobně o tom uvažuje i Finsko. Rusko před tím varuje.

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová před pár dny uvedla, že přistoupení Finska a Švédska „by mělo vážné vojenské i politické důsledky, které by nás donutily udělat odpovídající kroky”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám