Hlavní obsah

Reportér Novinek z Kyjeva: Lidé mají problém dostat se z města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev (od našeho zvláštního zpravodaje)

Od úterního rána mají lidé problémy dostat se do ukrajinského hlavního města Kyjeva i z něj, informuje z místa reportér Novinek Ján Husár, který se v Kyjevě nachází.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Situace v ulicích Kyjeva při jedním z mnoha poplachů.

Článek

„Hlídky na check-pointech nepouštějí nikoho dovnitř ani ven. Vím to od izraelských novinářů, které se jejich vláda pokouší od včerejška s pomocí ukrajinské armády dostat ze země. Včera odjel autobus plný novinářů, dnes už je nepustili,” popisuje Husár situaci z úterního dopoledne.

„Kontrolují všechno, nemůžeme jet nikam. Dvě tři hodiny se jen točíme na místě,” vylíčil své zkušenosti jeden z těch, kteří se snažili odjet. „Teď zkoušíme směr na Umaň,“ dodal.

Žádné oficiální zdroje nicméně zatím o uzavírce města neinformují.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Lidé se tísní na nádraží v Kyjevě.

Americký deník The New York Times v pondělí večer s odkazem na satelitní snímky uvedl, že se směrem ke Kyjevu blíží asi 64 kilometrů dlouhá ruská vojenská kolona. Vzdálena je několik desítek kilometrů od ukrajinské metropole.

V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Lidé míří na vlakové nádraží v Kyjevě.

Do invaze na Ukrajinu se v úterý ráno zapojila také běloruská vojska, která vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny. Jen pár hodin před tím přitom běloruský vůdce Alexandr Lukašenko tvrdil, že nemá v plánu se k ruské vojenské invazi přidávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám