Hlavní obsah

Polsko vyhlásilo bojovou pohotovost. Přijímá Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co Rusko chladnokrevně a plánovaně zaútočilo na Ukrajinu, vyhlásilo vrchní velení polské armády plnou bojovou pohotovost ozbrojených sil. Vojáci a velitelé, kteří byli na misích nebo na dovolené, se museli okamžitě vrátit do kasáren. Zároveň armáda prověřuje připravenost vojáků na mobilizační základně a úroveň zásobování, uvedl ve čtvrtek mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinci v polské Přemyšli

Článek

„Čtvrteční ráno všechno změnilo, démoni války znovu ožili. Útok a agrese se staly skutečností. Za naší východní hranicí umírají rukou ruského agresora nevinní lidé,“ prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

„Připravujeme speciální nouzový vlak, který převeze raněné z ruské invaze na Ukrajinu do Polska. Poskytneme jim potřebnou pomoc ve 120 nemocnicích,“ dodal polský ministr zdravotnictví Adam Niedzelski.

Foto: Maciek Luczniewski, ČTK/AP

Ukrajinci v polské Přemyšli, kam přijeli z Charkova.

Zároveň vyzval obyvatele, aby darovali krev, která bude potřeba k záchraně zraněných na Ukrajině.

Rakušan: Jsme připraveni na tisíce uprchlíků

Domácí

Centra pro uprchlíky

Polsko, které má s Ukrajinou společnou hranici dlouhou 535 kilometrů, zřídilo osm speciálních pohraničních zařízení v Lublinském a Podkarpatském vojvodství.

„V nich poskytujeme uprchlíkům lékařskou a jinou pomoc a také informace,“ řekl televizi TVN24 Pawel Szefernaker, náměstek ministra vnitra.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinci v polské Přemyšli

V rozhovoru s televizními reportéry ve čtvrtek mladí Ukrajinci v Kyjevě uvedli, že někteří jejich známí odjeli za rodiči na venkov, jiní už jsou nacpaní v autech a autobusech a čekají v dlouhých frontách na vstup do Polska.

Podle listu Gazeta Wyborcza se do Polska mohou uchýlit až tři miliony Ukrajinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám