Hlavní obsah

Rakušan: Jsme připraveni na tisíce uprchlíků

– Praha • Aktualizováno

Česko má podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) připraveny plány na přijetí „vysokých“ tisíců uprchlíků. Podle něj k nám zřejmě budou přicházet Ukrajinci, kteří už v Česku mají zázemí. Řekl to po jednání Bezpečnostní rady státu. Rakušan ve čtvrtek odpoledne vystoupí i na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva vnitra. Plánovaná byla na 15. hodinu, ale má zpoždění. Novinky ji nabídnou živě.

Briefing ministra vnitra Víta RakušanaVideo: Novinky

 
Článek

„Ve fázi, která se na Ukrajině odehrává dnes, budou přicházet především lidé, kteří mají v Česku zázemí, například rodiny. Současně je možné, že část občanů Ukrajiny žijících v Česku se bude do vlasti chtít vrátit,“ uvedl ve čtvrtek šéf resortu vnitra.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

Rakušan také uvedl, že Ukrajinci žijící v Česku mohou počítat kvůli invazi Ruska na Ukrajinu s případným prodloužením povolení k pobytu. Více by měl ministr sdělit na tiskové konferenci, kterou naplánoval na 15. hodinu na půdě ministerstva.

Ruská armáda ve čtvrtek v noci zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Ruský prezident v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, svědci z řady měst po celé Ukrajině hlásí silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

Vpád už odsoudily politické špičky v Česku. „Před několik dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Šílence je třeba izolovat,” uvedl například prezident Miloš Zeman.

Premiér Petr Fiala (ODS) krok Ruska označil za agresi vůči suverénnímu státu. „Je to akt agrese vůči suverénnímu státu. Postup prezidenta (Vladimira) Putina jednoznačně odsuzuji. Nemůže zůstat bez odpovědi,“ prohlásil.

Po Bezpečnostní radě státu, která o Ukrajině jednala dopoledne, odpoledne zasedne mimořádně také Poslanecká sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám