Hlavní obsah

Polsko touží po své Fort Trump

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polští politici, nezávisle na tom, zda u severních sousedů vládla levice, liberálové nebo nyní neokonzervativci, dlouhodobě usilují o trvalou přítomnost amerických ozbrojených sil na svém území.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Za americkou základnu v Polsku se během zářijové návštěvy Trumpa v Bílém domě přimlouval i polský prezident Andrzej Duda

Článek

Zájem o stálou americkou základnu se datuje od roku 1999, kdy Polsko vstoupilo do NATO. Po ruské anexi Krymu a vypuknutí konfliktu na Ukrajině, se kterou má Polsko společnou 535kilometrovou hranici, snaha zesílila.

Na polském území v současnosti působí čtyři tisíce amerických vojáků, avšak nejsou tam trvale, ale jako součást sil, které rotují po východním křídle NATO. Polsko má však zájem o to, aby jich bylo aspoň pětinásobně více a aby měli na jeho území vlastní základnu, přimlouval se při své nedávné návštěvě Washingtonu jeho prezident Andrzej Duda.

Spojené státy zváží tento návrh
Donald Trump

Americkému protějšku Donaldu Trumpovi zároveň přislíbil, že Polsko je připraveno jako příspěvek k trvalému rozmístění amerických vojáků (divize s 200 až 230 tanky) na svém území poskytnout Spojeným státům dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun).

Na Dudovo opakované naléhání, že by základna mohla nést Trumpovo jméno (Fort Trump), ten bez většího nadšení jen odpověděl, že „USA zváží tento návrh“.

Dvě miliardy dolarů pro začátek

Prezident USA na polský návrh neodpověděl konkrétně, neboť ani nemohl. Všechno totiž bude záviset nejen na podrobných analýzách Pentagonu či finančních prostředcích, o kterých rozhoduje Kongres.

Vybudování a udržení vojenské základny by bylo mimořádně nákladné a dvě miliardy dolarů, které nabízí Polsko, vůbec není mnoho a zřejmě by stačilo jen na začátek, upozornila Gazeta Wyborcza.

Zdůraznila dále, že kromě rozsáhlých vojenských objektů, letiště či polygonu takové základny USA mají v bezprostřední blízkosti i vlastní město se sídlišti, domy pro vojáky, nemocnici, školu, restaurace, obchody, hřiště, kino, banku, park a podobně. Kromě rodinných příslušníků vojáků pak populaci základny rozšiřují i američtí civilní pracovníci, kteří se podílejí na jejím chodu.

Zkušenosti ukazují, že podobná, o něco větší základna USA Rose Barracks v německém Grafenwoeheru nedaleko městečka Vilseck stojí ročně pět miliard dolarů, z čehož německá vláda hradí necelých 18 procent. Jižní Korea hradí 41 procent a Japonsko 50 procent z ročních nákladů na americké základny na svém území.

„Upřednostnil bych, kdyby se polské peníze vynakládaly na polskou armádu a polské vojáky, nikoli americké. Postavit u nás Fort Trump je jako připravovat Poláky na válku,“ řekl varšavské stanici Radio RMF FM Kornel Morawiecki, jeden z nejstarších polských poslanců a otec premiéra Mateusze Morawieckého.

„Nejlepší by bylo, kdyby v otázce americké vojenské základny v Polsku rozhodly velmoci, tedy Rusové a Američané, mezi sebou, bez Polska,“ soudí Kornel Morawiecki. „Samozřejmě že s ním nesouhlasím. On byl vždy nezávislým otcem…“ reagoval na tato prohlášení politikův syn a premiér Mateusz Morawiecki.

Reklama

Výběr článků

Načítám