Hlavní obsah

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká firma Pfizer, jejíž vakcínu už schválili k použití v Británii, slibovala 9. listopadu, že ještě do konce roku dodá sto miliónů dávek. Nyní list The Wall Street Journal zjistil, že to bude jen polovina. Příčinou jsou problémy s dodávkami surovin potřebných pro výrobu vakcíny, kterou vyvinula německá společnost BioNTech spolu s Pfizerem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína firem BioNTech a Pfizer podle ppředběžných výsledků třetí fáze testů dosáhla devadesátiprocentní účinnosti.

Článek

„Navýšení dodávek surovin v dodavatelském řetězci potrvá děle, než se čekalo,“ potvrdila informaci listu mluvčí Pfizeru. „A je důležité zdůraznit, že výsledky klinických zkoušek přišly později než předběžné projekce,“ dodala, z čehož vyplynulo, že první informace o dodávce sta milionů dávek byly jen odhadem z první poloviny listopadu. V té době však ještě nebyla výroba do konce roku zajištěna.

„Máme zpoždění,“ sdělil listu zdroj zapojený do vývoje vakcíny. „Některé z prvních dávek surovin nesplnily standardy. Vyřešili jsme to ale tím, že nesplníme letošní plánované dodávky.“ Neuvedl, o jaké komponenty šlo. Pfizer dostává suroviny od dodavatelů v Evropě a v USA.

Konečné výsledky testů: Vakcína Pfizeru a BioNTechu má účinnost 95 procent

Koronavirus

Zvýšení dodávek těchto složek se minulý měsíc ukázalo jako problém v době, kdy společnost čekala na výsledky klinických zkoušek, které prokázaly 95procentní účinnost na vzorku 44 000 lidí, napsal list.  A zmínil, že obvykle farmaceutické firmy čekají až na výsledky třetí fáze klinických testů a schválení k použití příslušnými lékovými úřady, takže je start výroby pozvolnější a je něj více času.

„V tomto případě se odehrálo všechno naráz,“ dodala výše zmíněná osoba obeznámená s vývojem vakcíny Pfizeru: „Začali jsme vytvářet dodavatelský řetězec v březnu, kdy se vakcína teprve vyvíjela. To nemá precedens.“

Vakcína nového typu mRNA obsahuje části RNA s genetickou informací viru popisující protein, jímž se napojuje na napadené buňky. Buňky v těle očkovaného pak začnou tento protein produkovat, a protože je cizí, zareaguje na něj imunitní systém a vytvoří si protilátky zaměřené právě na něj. Pak je schopen bojovat i s virem, který ji využívá.

Britský ministr zdravotnictví se nechá očkovat v přímém přenosu, pokud to přesvědčí odpůrce

Evropa

Pfizer ale stále počítá s tím, že příští rok vyrobí a dodá přes 1,3 miliardy dávek. Zatím je společná vakcína Pfizeru a BioNTechu schválena k použití ve Spojeném království, které si objednalo 40 milionů dávek, aby mohlo očkovat 20 milionů lidí, protože se vakcína podává ve dvou dávkách. Vláda v Londýně očekávala, že by mohla ještě letos dostat deset milionů dávek, ale nyní se čeká, že to bude mezi čtyřmi až pěti miliony. Podle britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka se s očkováním začne hned, jak se vyrobí v belgické továrně Pfizeru. Osm set tisíc dávek by podle něj mělo dorazit v příštích dnech a několik milionů do konce roku.

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Evropa

Spojené státy si objednaly sto milionů dávek s opcí na další půl miliardy. Americký Úřad pro potraviny a léky vakcínu nyní posuzuje a rozhodnout o jejím použití by měl ještě během prosince.

EU objednala 200 milionů dávek s opcí na sto dalších milionů a Japonsko 120 milionů dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám