Hlavní obsah

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Novinky, Alex Švamberk
Londýn
Aktualizováno

Spojené království jako první západní země schválilo k použití vakcíny proti novému koronaviru. Vláda přijala doporučení britského Regulačního úřadu pro léky a zdravotnické produkty (MHRA), o němž informoval ministr zdravotnictví Matt Hancock. Vakcína od firem Pfizer/BioNTech se může používat v nouzovém režimu a první dávky dostanou vybrané skupiny lidí už na počátku příštího týdne.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Newyorské sídlo farmaceutické firmy Pfizer

Článek

„Vláda dnes přijala doporučení MHRA schválit vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru/BioNTechu k použití. Přichází to po měsících tvrdých klinických zkoušek a analýz dat experty v MHRA, kteří dospěli k závěru, že vakcína splnila standardy bezpečnosti, kvality a účinnosti,” potvrdil listu Guardian mluvčí britského ministerstva zdravotnictví.

Data z klinických testů ukázala, že vakcína je stejně účinná u mladých lidí jako u seniorů nad 65 let, kteří jsou covidem-19 nejvíce ohroženi. Účinnost nezávisela ani na rase a pohlaví. „Vakcína je účinná napříč věkem i etnickým původem. U seniorů byla účinnost přes 94 procent,“ stojí ve společném prohlášení Pfizeru a BioNTechu.

Konečné výsledky testů: Vakcína Pfizeru a BioNTechu má účinnost 95 procent

Koronavirus

„Je to fantastická zpráva. Zcela nezávislý regulátor MHRA schválil vakcínu pro klinické použití. NHS (Národní zdravotní systém) je na to připraven. takže už počátkem příštího týdne začne v naší zemi očkovací program proti covidu-19,“ uvedl ministr Hancok.

Potvrdil, že NHS je připravena splnit obtížné podmínky pro přepravu a skladování očkovací látky, která se musí uchovávat při minus 75 stupních, aby neztratila účinnost. Pět dnů ji však lze uchovávat i při teplotách mezi dvěma až osmi stupni, tedy v běžné chladničce. To umožní, aby se mezi prvními očkovali i lidé v domovech seniorů, z nichž mnozí nemohou dojít na očkovací střediska.

Podle ministerstva zdravotnictví budou brzo zveřejněná poslední doporučení, jaké skupiny lidí budou očkovány jako první. Ředitel NHS Simonm Stevens oznámil, že očkování proti covidu-19 bude „největší očkovací kampaní v historii naší země“. Jde podle něj o důležitý další krok v boji s pandemií koronaviru.

Blatný: Česko chce dva miliony dávek vakcíny od společnosti Pfizer

Domácí

Ještě letos by Británie měla dostat deset milionů dávek z celkového počtu 40 milionů objednaných, jejich distribuce začne okamžitě.

Dodávky budou ve třech stupních. První bude pro nemocnice samé, přičemž 50 z nich už je připraveno a čeká na dodávky. Očkovací látku také dostanou očkovací střediska. Ta se nyní zřizují. Další kanálem budou lékárny a praktičtí lékaři, ale jen pokud jsou schopni látku skladovat při požadované teplotě.  

Británie předstihla USA 

Hancock zdůraznil, že v Británie ve schvalovacím procesu předstihla USA a další západní země. MHRA dostal pravomoc ke schválení vakcíny před 1. lednem 2021. Od té doby už bude plně zodpovídat za schvalování léků, ale nyní se ještě musí řídit regulemi EU, protože neskončilo přechodné období po brexitu.

MHRA rozhodl týden poté, co 23. 11. dostal konečná data o třetí fázi klinických zkoušek.

Vakcína od Pfizeru/BioNTechu je typu mRNA, takže využívá části genového řetězce koronaviru SASR-CoV-2, který popisuje, protein jímž se navazuje virus na napadenou buňku. Pokud se sekvence RNA popisující tento protein dostane do lidských buněk, začnou ho produkovat a tělo si na něj vytvoří protilátky. Tyto protilátky pak budou účinné i proti viru SARS-CoV-2.

Reklama

Výběr článků

Načítám