Hlavní obsah

Pátrací týmy nalezly část křídla Columbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vyšetřovací týmy, které pátrají po troskách zříceného amerického raketoplánu Columbia, nalezly v pátek pravděpodobně nejpodstatnější část z jeho trosek. Jedná se o součást křídla, jak sdělil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Hynek Mojžíš

Starosta Jiří Strobach a představitelé centrálního obvodu naservírovali občanům 100 litrů vánoční gulášové polévky.

Článek

Nejdůležitější při pátrání po příčině neštěstí je nalézt levé křídlo, jehož senzory zaznamenaly několik minut před zřícením prudký nárůst teploty.

"Ještě si nejsme jisti, jaké křídlo to je. Z hlediska anomálií, které jsme zaznamenali na levém křídle při klesání (raketoplánu), je ale jasné, že tento kus je nanejvýš důležitý," prohlásil Michael Kostelnik, zástupce šéfa programů pilotovaných vesmírných letů NASA.

Na nalezené části je ještě několik keramických kachlíků, o které se vyšetřovatelé obzvlášť zajímají. Kachlíky sloužily jako ochrana před teplem. Za letu se některé od raketoplánu odloučily, a proto se při jeho vstupu do atmosféry mohl působením tepla poškodit aluminiový plášť a porušení pláště nakonec mohlo být příčinou zřícení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám