Hlavní obsah

NASA shromáždila již třináct tisíc úlomků Columbie

Novinky, Jan Horák, DPA, CNN, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Třináct tisíc kusů trosek raketoplánu Columbia, které byly roztroušeny ponejvíc ve státech Texas a Lousiana, již shromáždili pracovníci NASA a dobrovolníci. "Nalezli jsme důležité části, mimo jiné díl, který se zdá být kusem křídla," řekl pro televizi CNN šerif Thomas Kerss z Texasu.

Foto: Zuzana Rožková

Eva Šušlíková ze skupiny SlovaCzech

Článek

V Kalifornii byl objeven kus kovu ve tvaru talíře, který by mohl být držákem izolačních kachlíků. To by mohlo být pro NASA vodítkem pro další vyšetřování.

Posledních 32 vteřin je klíčových

 NASA se nyní soustřeďuje na rekonstrukci posledních 32 vteřin vysílání dat z Columbie. V této době byl již přerušen kontakt s pozemní přijímací stanicí v texaském Houstonu, ale palubní přístroje Columbie data ještě vyslaly. Experti se domnívají, že právě tato data by jim mohla pomoci odhalit příčinu havárie Columbie.

Indie přejmenovala satelit na Kalpana 1

Indie se rozhodla na památku astronautky Kalpany Chawlaové, která byla indického původu, přejmenovat svůj první meteorologický satelit. Stalo se tak ve čtvrtek na smuteční slavnosti v Dillí, při níž premiér Atal Bíhárí Vádžpéjí satelit nesoucí dosud obyčejný název METSAT přejmenoval na Kalpana 1.  

Ramon má pohřeb v úterý

První izraelský astronaut Ilan Ramon, jehož ostatky již byly nalezeny a identifikovány, bude pohřben s vojenskými poctami příští úterý v obci Nahalal na severu Izraele, oznámila NASA. Na vojenskou základnu Dover v Delavare mezitím ve středu v noci dorazily rakve s pozůstatky sedmi astronautů, jež tam mají být identifikovány. 

Ramonův syn chce být astronautem

Nejstarší syn Ilana Ramona, 15letý Assaf chce jít ve stopách svého otce a stát se rovněž astronautem. Řekl to v rozhovoru pro izraelský list Ma'ariv. "Chci být také astronautem a letět do vesmíru," řekl chlapec. Dodal, že jako malý chtěl být pilotem, ale po sobotním neštěstí Columbie, při němž spolu s dalšími šesti členy posádky zahynul i jeho otec, se rozhodl svůj cíl změnit a stát se astronautem.

Reklama

Související články

Smrt přišla během několika vteřin

Z celého světa začínají přicházet první spekulace odborníků o tom, co mohlo neštěstí Columbie způsobit. Záběry televize, kdy z raketoplánu na jasně modrém nebi...

Výběr článků

Načítám