Hlavní obsah

Papež Jan Pavel II. na Slovensku nepřečetl projev

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve čtvrtek dopoledne přistál na bratislavském letišti speciál s papežem Janem Pavlem II. Hlava katolické církve absolvuje na Slovensku čtyřdenní pastorační cestu. Přílet nejvyššího muže katolické církve na zemi však v mnohých vyvolal otázku týkající se jeho zdraví. Viditelně znavený papež nedočetl ani úvodní projev.

Foto: Josef Zajíc

Petra Kvitová v ostravské ČEZ Aréně při tréninku na Fed Cup 2013. 5.2.2013

Článek

Papež vystoupil z letadla až po půlhodinovém čekání na speciální hydraulické plošině. Seděl ve speciálním křesle, i když si podal ruce se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem. Zjevně slabý Jan Pavel II. svůj projev ve slovenštině přerušil a jeho část musel přečíst slovenský kněz. Papež následně dokončil poslední věty. Poté nastoupil do připraveného Papamobilu, na kterém projel ulicemi Bratislavy až na arcibiskupskou nunciaturu v centru města.

Na letišti se sešlo asi 2 tisíce poutníků, kteří zdravili hlavu katolické církve skandováním "Ať žije Svatý otec". Na letišti se objevili také členové občanských iniciativ Jinakost a Řekni to nahlas - NE klerikalizaci Slovenska. Drželi transparenty jako "Nediskriminuj bližního svého", "Církev do kostelů, ne do škol", nebo "Mám jiný názor, upálíte mne?" Svou přítomností vyprovokovali především starší poutníky ke slovním i fyzickým útokům. Situaci musel zklidnit mladý kněz, který vyzval věřící, aby se za protestující pomodlili. 

Papež v SR potřetí

Návštěva Slovenska je papežovou 102. zahraniční cestou v průběhu jeho 25letého pontifikátu. Slovensko přitom navštívil již potřetí. V roce 1990 v rámci návštěvy Československa přicestoval také do Bratislavy, kde nečekaně porušil protokol a na letišti políbil zem. To dělal pravidelně jen ve hlavním městě. Někteří slovenští představitelé v tom viděli už tehdy předzvěst osamostatnění Slovenska. Podruhé navštívil Jan Pavel II. Slovensko v roce 1995.

V průběhu mše svaté v Bratislavě papež blahořečí řeckokatolického biskupa Vasiľa Hopku a sestru Zdenku Schelingovou, kteří byli vězněni komunistickým režimem. Papež se setká také s nejvyššími představiteli Slovenské republiky prezidentem Rudolfem Schusterem, předsedou parlamentu Pavlem Hrušovským a premiérem Mikulášem Dzurindou.

Cesta jako test zdraví

Podle některých zdrojů je náročný program papežovy návštěvy Slovenska také zkouškou jeho zdraví. Pokud lékaři usoudí, že podobné pastorační cesty papež již nezvládá, bude přijímat zahraniční návštěvy už pouze ve Vatikánu. Od čtvrtka do neděle bude totiž Jan Pavel II. celkem dvanáctkrát vystaven stresu spojeným se startem a přistáváním letadla a patnáctkrát bude vystupovat a nastupovat do auta.

Papež postupně navštíví Trnavu, Banskou Bystrici, Rožňavu a Bratislavu. O jeho bezpečnost se stará přes šest tisíc policistů a vojáků.  

Reklama

Související témata:

Související články

Papeži prý vyhrožují na Slovensku zabitím

V průběhu nadcházející návštěvy na Slovensku může být Jan Pavel II. ohrožen atentátníkem, který minulý týden telefonicky vyhrožoval jeho zabitím. Přiznal...

Výběr článků

Načítám