Hlavní obsah

Slovenští katolíci: ateizace je nyní horší než za komunismu

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku v těchto dnech vrcholí přípravy na zářijovou návštěvu papeže Jana Pavla II. Trnavský arcibiskup Ján Sokol v souvislosti s nadcházející návštěvou vznesl vážná obvinění, podle kterých se v zemi šíří nálady proti Svatému otci a katolické církvi. Situace je prý horší než před rokem 1989.

Foto: archiv sboru

Zlínský pěvecký sbor Cantica laetitia

Článek

Sokol na sobotním setkání s katolickou mládeží ve městě Galanta prohlásil, že útoky proti církvi budou pokračovat a na Slovensku to bude ještě horší než ateizace za komunismu.

"Varuji mládež, aby nenaletěla umělým mediálním hrám namířeným proti církvi," uvedl.

Církvi se nelíbí některá média

Konference biskupů Slovenska (KBS) sice tvrdí, že se nejedná oficiální názor církve, ale v zásadě s ním souhlasí. "Už delší dobu dochází na Slovensku k trestnímu činu rozšiřování náboženské nevraživosti. Podobné myšlenky se objevují především v bulvárních médiích," tvrdí mluvčí KBS Marián Gavenda. Podle něho za útoky proti církve stojí určitá zájmová skupina. KBS se zatím v této věci na policii neobrátila.

Stát vyčlenil na návštěvu papeže 80 miliónů korun a některá média považují tuto částku za přehnanou. Peníze si rozdělí města, která papež navštíví: Rožňava, Banská Bystrica, Trnava a Bratislava. Papež přicestuje na Slovensko již potřetí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám