Hlavní obsah

Pád obou letadel v Rusku mají zřejmě na svědomí teroristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruští vyšetřovatelé našli nebezpečnou výbušninu hexogen i ve druhém letadle, které se v úterý zřítilo v oblasti Tuly. Už v pátek oznámili, že stejná výbušnina se našla i v troskách letadla, které spadlo u Rostova na Donu. Vše tak nasvědčuje tomu, že pády obou letadel, při kterých zemřelo 90 lidí, mají na svědomí teroristé.

Foto: Tomáš Kalkus
Článek

Podezření na útok měla média už dříve. Nasvědčoval tomu fakt, že obě letadla spadla téměř ve stejnou dobu. Ve čtvrtek se navíc k útokům přihlásila muslimská extrémistická skupina odsuzující Rusko za útoky na muslimy v jihoruském Čečensku, podepsaná jako "brigáda Islámbulího".

Vyšetřovatelé nyní zkoumají ostatky dvou pasažérek, pravděpodobně čečenského původu, které při katastrofách také zahynuly a o jejichž osud se nezajímají žádní příbuzní. Média, která vycházejí z této skutečnosti a z jejich čečenského původu, je považují za sebevražedné atentátnice, které vyslali do akce čečenští separatisté jen několik dní před nedělními předčasnými prezidentskými volbami v této kavkazské republice.

Rodinná pomsta

List Izvestija uveřejnil rozhovor s představitelem rodného města jedné z žen, Amanty Nagajevové (27), který upozorňuje na to, že bezpečnostní síly zadržely před čtyřmi lety jejího bratra a od té doby o něm nejsou žádné zprávy. Žena podle listu měla jasný důvod spáchat tento čin: chtěla se pomstít za nezvěstného bratra.

Příbuzní, většinou vdovy nebo sestry čečenských bojovníků již spáchaly několik sebevražedných atentátů.

Letadla TU-154 a TU-134 se zřítila po startu z moskevského letiště. TU-154 spadlo u Rostova na Donu. Na jeho palubě bylo 40 lidí. Druhé letadlo spadlo o několik minut dříve v oblasti města Tula.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruské letadlo poslala k zemi výbušnina

Stopy výbušniny byly nalezeny na místě středečního zřícení jednoho ze dvou letadel v Rusku, při němž zemřeli všichni pasažéři na palubě obou strojů....

Výběr článků

Načítám