Hlavní obsah

Orbán zákazem zobrazování homosexuality brnká na nervy Evropské unie

Brusel

Evropská komise zkoumá, zda maďarský zákon zakazující mezi dětmi šíření obsahu zobrazujícího homosexualitu neporušuje unijní právo. Na dotaz Novinek to sdělil mluvčí exekutivy Christian Wigand. V úterý se proti Maďarsku vymezilo 17 států Evropské unie (EU), legislativa podle nich porušuje Listinu základních práv EU. Česko se k prohlášení nepřipojilo.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Podrobně ten zákon zkoumáme a posuzujeme, jestli porušuje právo EU. Toto hodnocení stále probíhá, zatím nemám detaily, které bych mohl sdělit,” odpověděl na dotaz Novinek šéf komunikace unijní exekutivy Wigand.

Maďarský parlament odhlasoval kontroverzní zákon minulé úterý. K původnímu návrhu zaměřujícímu se proti propagaci pedofilie byly schváleny i pozměňovací návrhy, které zakazují ukazovat dětem materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví – a to jak ve školách, tak v televizi.

Tyto pozměňovací návrhy porušují svobodu projevu, protože omezují svobodu názoru a znemožňují přijímat a šířit informace bez zásahu veřejné moci tak, jak to ukotvuje Listina základních práv EU.
Prohlášení 17 států Evropské unie

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu oznámila, že využije všechny právní možnosti, aby zařídila dodržení svobod obyvatel Evropské unie. „Tenhle maďarský zákon je ostuda. Diskriminuje lidi na základě jejich sexuální orientace a jde přímo proti základním hodnotám EU,” řekla.

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace (mimo jiné) je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná. Maďarský zákon je proto podle některých ve zjevném rozporu s evropským právem.

Většina EU zákon odsoudila, Česko ne

Stejný názor v úterý po jednání Rady EU vyslovilo třináct členských států, další čtyři se připojily pár hodin poté.

Jourová: Maďarsko se vzdaluje evropským hodnotám

Zahraniční

„Tyto pozměňovací návrhy porušují svobodu projevu, protože omezují svobodu názoru a znemožňují přijímat a šířit informace bez zásahu veřejné moci tak, jak to ukotvuje Listina základních práv EU,” stojí ve společném prohlášení států. Česká republika, kterou na jednání zastupovala stálá představitelka při EU Edita Hrdá, svůj podpis nepřipojila.

Pod stanovisko se podepsaly: Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Irsko, Litva, Španělsko, Švédsko, Lotyšsko, Itálie, Řecko, Rakousko, Kypr.

„Stigmatizace osob ze skupiny LGBTIQ představuje evidentní porušení jejich základního práva na důstojnost, které jim zaručuje jak Listina EU, tak mezinárodní právo,” stojí dále v textu.

Když nesmí Mnichov, tak budou svítit ostatní. Německo se navzdory UEFA zastane homosexuálů

Zahraniční

Signatáři prohlášení vyzvali Evropskou komisi, aby využila všech nástrojů k zaručení dodržování unijních práv, včetně postoupení problému k Evropskému soudnímu dvoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám