Hlavní obsah

Jourová: Maďarsko se vzdaluje evropským hodnotám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje. Před jednáním s ministry zemí Evropské unie to v úterý řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Foto: Profimedia.cz

Místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová

Článek

Podle některých ministrů je jedním z dokladů horšící se situace nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví, který podle nich jde proti evropským hodnotám. Šéf maďarské diplomacie naproti tomu kritizovanou normu hájil s tím, že nechává sexuální výchovu dětí na rodičích.

Zástupci vlád členských zemí se vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští po roce a půl. Komise prý v mezidobí sledovala vývoj kolem omezování nezávislosti polské justice či maďarských norem oklešťujících pluralitu médií, akademické svobody nebo činnost nevládních organizací.

„V obou zemích se situace posunula špatným směrem," řekla před jednáním Jourová.

Řízení s Polskem začalo v roce 2018, s Maďarskem o rok později. Ani jedno však zatím nedospělo k výsledku. Zatímco Evropský parlament situaci v obou zemích kritizuje a vyzývá ke konkrétním krokům včetně zastavení financí z unijního rozpočtu, členské země se na dalším postupu neshodly.

Starosta Mnichova se chtěl postavit Orbánovi. UEFA ale duhové osvětlení stadionu zakázala

Zahraniční

Právě jejich jednomyslnost je přitom potřeba, aby mohly být v rámci řízení podle sedmého článku smlouvy o Unii státy porušující hodnoty potrestány, například odebráním hlasovacích práv v Radě EU.

„Může se to vléct, může se přistoupit k nějakému hlasování třeba příští rok a může se stát zázrak a Maďarsko a Polsko učiní takové kroky, které způsobí, že to zastavíme," prohlásila Jourová s tím, že podobné řízení běží vůbec poprvé, a není proto zcela jasné, k čemu povede.

Potenciálně diskriminační zákon v Maďarsku

Někteří ministři před úterním jednáním otevřeně kritizovali nový maďarský zákon, který mimo jiné znemožňuje ve školách pro děti mladší 18 let osvětu týkající se sexuálních menšin. Komise již zjišťuje, jestli norma neodporuje unijnímu právu.

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná.

„Evropská unie není v první řadě jednotný trh nebo měnová unie. Jsme společenstvím hodnot, které nás všechny vážou,” prohlásil německý státní tajemník pro evropské záležitosti Michael Roth. Zákon podle něho právě tyto společné hodnoty popírá. Podobně kriticky se vyjádřil i jeho lucemburský kolega Jean Asselborn, podle něhož chystá skupina západoevropských zemí k normě společné prohlášení.

Jourová: Evropská komise začne přiškrcovat čerpání z fondů dřív, než to posvětí soud

Evropa

Zákon, který kritizují i aktivisté a lidskoprávní skupiny jako diskriminační vůči komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob), naproti tomu hájil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Zákon pouze říká, že sexuální výchova dětí do 18 let je výhradním právem rodičů, to je celé," prohlásil s tím, že norma není namířena proti jakékoli komunitě, ale pouze proti pedofilům.

Reklama

Výběr článků

Načítám