Hlavní obsah

Když nesmí Mnichov, tak budou svítit ostatní. Německo se navzdory UEFA zastane homosexuálů

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Fotbalové stadiony napříč Německem se ve středu večer demonstrativně „obléknou” do duhových barev. V tu dobu bude totiž národní tým hrát s Maďarskem, jehož vláda nedávno schválila zákon zakazující osvětu na školách týkající se sexuálních menšin. Zápas se koná v Mnichově. Jeho starosta se snažil gesto prosadit, to ale UEFA nepovolila.

Foto: ČTK/AP

Mnichovská Allianz Arena se kvůli rozhodnutí UEFA v duhových barvách při zápasu Německa s Maďarskem nerozsvítí. Ostatní stadiony ale ano.

Článek

Do akce se zapojí fotbalové stadiony v Berlíně, Wolfsburgu, Augsburgu, Frankfurtu a Kolíně.

Starosta Mnichova Dieter Reiter řekl, že v době zápasu vyvěsí na radnici duhovou vlajku a ve stejných barvách pak nasvítí větrnou turbínu, která se nedaleko stadionu nachází.

Starosta Mnichova se chtěl postavit Orbánovi. UEFA ale duhové osvětlení stadionu zakázala

Zahraniční

„My v Mnichově se rozhodně nenecháme odradit od vyslání jasného signálu do Maďarska a do světa,“ řekl Reiter poté, co rozhodnutí UEFA označil za „ostudné“.

UEFA ve svém stanovisku uvedla, že záměr chápe, ale musí ho kvůli politickému kontextu zamítnout.

Kontroverzní maďarský zákon zakazuje školám používat materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví. Fakticky tak z kurikula musí zmizet jakékoliv zmínky o existenci homosexuálů či transsexuálů. Maďarská vláda se hájí argumentem, že chce výchovu nezletilých nechat na rodičích.

Jourová: Maďarsko se vzdaluje evropským hodnotám

Zahraniční

Evropská komise již prošetřuje, jestli norma neodporuje unijnímu právu. Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná.

Reklama

Výběr článků

Načítám