Hlavní obsah

Češi chystají odlet z Wu-chanu. Letadlo má zpoždění

Aktualizováno

Přes 12 tisíc nakažených a 259 mrtvých, to je aktuální bilance nákazy koronavirem, který se se šíří z čínského města Wu-chan. Nakažené hlásí kromě Číny i další země včetně několika evropských. Na odlet z Wu-chanu se chystá pět Čechů, letadlo ale bude mít zpoždění.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zaměstnanci v ochranných oděvech rozprašují dezinfekci v čínské provincii Šan-tung.

Článek

On-line byl ukončen.

19:35 - Pět Čechů v čínském Wu-chanu, který zasáhl koronavirus, je připraveno na cestu do ČR. Odlet plánovaný na 22:00 SEČ ale bude opožděn, uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

19:07 - V USA mají osmý potvrzený případ nákazy koronavirem. Nakažený je mladý muž z Bostonu, který se nedávno vrátil z čínského Wu-chanu.

17:37 - Vietnam přerušil letecké spojení s Čínou a přestal vydávat víza cizincům, kteří Čínu v poslední době navštívili.

16:50 - Letadlo s Němci evakuovanými kvůli koronaviru z Číny přistálo ve Frankfurtu nad Mohanem. Projdou zdravotní kontrolou a stráví 14 dní na izolaci.

Na palubě stroje, který se zdržel, protože nečekaně nemohl přistát v Moskvě, a musel tak dotankovat v Helsinkách, je podle německého ministerstva obrany 128 cestujících. Z nich 102 jsou Němci a 26 členové jejich rodin zejména čínské národnosti. Kolem dvou desítek pasažérů tvoří děti.

15:22 - Úřady v čínské provincii Chu-pe, epicentru nákazy, v sobotu hlásí 45 nových případů úmrtí na koronavirus. Počet mrtvých tak stoupl na 259, uvedl server South China Morning Post. Nakažených už je přes 12 tisíc, především v Číně. V Evropě je podle webu 22 nakažených osob.

14:54 - Americká firma Apple zavírá všechny obchody i kanceláře na pevninské Číně, píše Bloomberg.

13:14 - Na letadlo německé armády, na jehož palubě je podle deníku Die Welt 126 cestujících, včetně 21 dětí, už v Moskvě čekala čerstvá posádka, která ho měla dopravit zbytek cesty do Frankfurtu nad Mohanem. Ruské úřady nakonec ale stroji povolily jen přelet nad územím země, nikoliv přistání v Moskvě, s tím, že zde není dostatečná kapacita. Berlín toto tvrzení ale podle Bildu považuje jen za výmluvu.

Foto: Oliver Berg, ČTK/AP

Letoun, který by měl vakuovat německé obyvatele z Číny (na snímku na letišti v Kolíně nad Rýnem)

12:55 - Rozvoz jídla ve Wu-chanu i přes problémy stále funguje, všímá si server BBC. Největší místní rozvážková firma Mej-tchuan například používá platební aplikaci, v níž si lidé domluví s kurýrem, že jim balíček nechá na schodech u domu nebo na recepci. Lidé se snaží vyhnout kontaktu s doručovateli.

11:46 - Ruské úřady podle serveru Bild nedovolily v Moskvě přistát speciálu německé armády, který evakuuje Němce z čínského města Wu-chan. Stroj musí do Helsinek.

10:13 - Kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru z Číny bylo podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) testováno do dnešního rána v ČR 37 osob. Výsledky všech byly negativní, uvedl na Twitteru.

09:44 - Austrálie bude kvůli epidemii nového koronaviru odmítat vstup do země všem cizincům přicházejícím z kontinentální Číny. Oznámil v sobotu australský premiér Scott Morrison. Lety do Číny přeruší australské aerolinky Qantas Airways i novozélandské Air New Zealand. Australští občané a stálí rezidenti mají být po dobu 14 dnů po návratu v karanténě

9:52 - Česko podle premiéra Babiše nemá možnosti, jak vyhovět čínské žádosti o humanitární pomoc kvůli koronaviru. Zásoby ČR potřebuje pro své lidi, řekl.

Česko nemůže Číně humanitárně pomoci, zásoby potřebuje pro sebe, uvedl Babiš

Domácí

3:14 - Německé vojenské letadlo s více než 120 lidmi na palubě v sobotu odletělo z čínského města Wu-chan, odkud se šíří nový typ koronaviru. Informovala o tom agentura DPA. Mezi evakuovanými by mělo být podle dřívějších údajů asi 90 Němců a zhruba 40 občanů dalších zemí. Armádní Airbus A310 by měl kolem poledne dorazit na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Poté lidé zamíří do karantény.

Němci evakuovali z Wu-chanu přes 120 lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám