Hlavní obsah

Občanství a titul za dar pro Charlesovu nadaci? Královská rodina řeší další skandál

Po rozepřích s princem Harrym a vévodkyní Meghan a sexuálním skandálu prince Andrewa musí britská královská rodina řešit další problém, do kterého je tentokrát namočen samotný následník trůnu princ Charles. Ten čelí podezření, že prostřednictvím své pravé ruky slíbil saúdskému boháči britské občanství a rytířský titul výměnou za sponzorování své nadace.

Foto: Pool New, Reuters

Britský princ Charles

Článek

Hlavní postavou skandálu, který vypukl minulý týden, je 51letý byznysmen a filantrop doktor Mahfúz Marai Mubárak bin Mahfúz, syn jednoho z nejbohatších Saúdů.

Díky práci své nadace a štědrým darům poskytovaným univerzitám v Oxfordu a Cambridge či nadaci prince Charlese se bin Mahfúzovi dostalo řady velkorysých ocenění včetně Řádu britského impéria (třídy CBE), který v roce 2016 přijal z rukou samotného britského následníka trůnu.

Na tom by nebylo nic zvláštního ani špatného, nebýt toho, že mělo být bin Mahfúzovi sděleno, že tituly mu pomohou při získání britského občanství a následně rytířského titulu – právo užívat titul sir nebo dame mohou mít držitelé Řádu britského impéria třídy GBE či KBE/DBE, kteří jsou zároveň britskými občany.

V této snaze se měl údajně angažovat právě princ Charles výměnou za dar ve výši 1,5 milionu liber (44,3 milionu korun) pro jeho nadaci. To alespoň tvrdí William Bortrick – bin Mahfúzův poradce.

Princ Charles předal bin Mahfúzovi řád CBE v rámci soukromého ceremoniálu v roce 2016.

Deník Times otiskl v pondělí koncept dopisu z roku 2014, ve kterém poradce saúdskému boháči píše, že jeho žádost o britské občanství má teď nejvyšší prioritu.

„Jeho královská Výsost tyto žádosti stoprocentně podporuje. Jelikož není lepšího příkladu přínosu než toho Vašeho, měl by tento být náležitě oceněn a uznán,“ napsal Bortrick. Ten nyní tvrdí, že princ Charles musel o všem vědět.

V hlavní roli Charlesův komorník

V rámci těchto obvinění je klíčová postava Michaela Fawcetta, tehdejšího komorníka prince Charlese (výraz valet – komorník – je chápán ve smyslu gentleman’s gentleman a u britských šlechticů má funkci jakési pravé ruky či tajemníka). Ten měl v roce 2017 poslat dopis jinému poradci bin Mahfúze Busiefovi Lamlumovi.

„Ve světle nadcházející i minulé štědrosti Jeho Excelence... jsem potěšen, že vám mohu důvěrně potvrdit, že zamýšlíme podpořit žádost o občanství,“ stojí v dopise. „Také mohu potvrdit, že máme v úmyslu navrhnout povýšit vyznamenání Jeho Excelence z titulu CBE na KBE,“ napsal dále Fawcett. V textu dopisu nijak neskrývá, že šlo o klasický výměnný obchod.

Nová kniha popisuje vztahy Harryho a Meghan s královskou rodinou

Koktejl

Třiapadesátiletý Fawcett je princi z Walesu velice blízký, Charles se o něm několikrát vyjádřil, že by se obešel bez kohokoliv, jen bez Fawcetta nikoliv. Je zároveň postavou, která se v minulosti potýkala s několika skandály. Nejprve čelil nařčení ze šikany podřízených, následně měl prodávat královské dary. Tato obvinění zatím ustál, minulý týden však vyplulo na povrch, že si zájemci mohli za 100 tisíc liber (2,9 milionu korun) koupit večeři s princem Charlesem.

Foto: Profimedia.cz

Michael Fawcett, jeden z nebližších Charlesových spolupracovníků

Bylo nařízeno interní vyšetřování činnosti nadace prince Charlese, v jejímž čele nyní Fawcett stojí. Nebo tedy stál. Když byly zveřejněny okolnosti ohledně vyznamenání a žádosti o občanství bin Mahfúze, Fawcett na svou funkci, ve které pobíral roční plat ve výši 95 tisíc liber (2,8 milionu korun), dočasně rezignoval, dokud nebude šetření u konce.

Obchod s vyznamenáními je trestný čin

Samotný princ Charles podle zdrojů deníku Daily Mail o celé záležitosti neměl ani tušení a byl skandálem šokován, kritici ovšem tvrdí, že o činnosti svého nejvěrnějšího spolupracovníka musel vědět.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

Podle bývalého ministra Normana Bakera, respektovaného experta v otázce královských financí, se jedná de facto o prodej vyznamenání, což je trestným činem.

„Fawcettův dopis, zdá se, ukazuje na spojitost mezi udělením vyznamenání a darováním peněz princově nadaci,“ uvedl Baker. Podle něj by nemělo stačit interní vyšetřování v rámci nadace, ale zapojit by se měla i policie.

Kam celá aféra povede, není stále jasné. Podle jednoho ze zdrojů deníku Daily Mail už princ Charles dostal nařízeno od královského paláce, aby všechny své vazby s bin Mahfúzem zpřetrhal.

Zároveň se ale může objevit další skandál. „To, co jsme zatím viděli, je jen špička ledovce. To, že jsou ty nadace zaštiťovány princem z Walesu, neznamená, že by neměly být podrobeny stejné kontrole jako všechny ostatní charity,“ uvedl zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám