Hlavní obsah

O ochranné injekci pro Matovičovy ženy rozhodnou lajky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenskému premiérovi Igoru Matovičovi skončila karanténa po pozitivním testu na covid-19 a hned vyvolal kontroverze kolem hlasování o očkování své matky a manželky na sociální síti. „Mámu a manželku Pavlínu budu přemlouvat tehdy, pokud bude aspoň deset tisíc lajků a srdíček,“ uvedl na sociální síti.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Premiér má totiž po překonání covidu-19 imunitu a na očkování nemůže. Je však připraven dát se očkovat po 90 dnech, tedy koncem března 2021. Mrzí ho, že se objevují informace, že si covid-19 vymyslel, aby se vyhnul vakcinaci. „Těšil jsem se, že budu moct jít příkladem a nechám se očkovat mezi prvními,“ sdělil.

„Vím, že mnozí z vás mě za snahu očkovat co nejvíc lidí na Slovensku přímo nenávidíte. Přiznávám, já vás zase považoval za blázny. A je mi to líto, protože ve výrazné většině to určitě neplatí. Ano, blázni, a korunovaní, jsou ti, kteří šíří bludy o nanočipech ve vakcíně a podobně. Ostatní však máte praobyčejnou lidskou obavu o své zdraví a zdraví svých blízkých a pro to bychom měli mít všichni určitě pochopení,“ konstatoval Matovič.

V úterý bylo pod statusem už přes devět tisíc lajků a srdíček.

Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky vydal kontroverzní vyhlášku umožňující, aby se poslanci pozitivně testovaní na covid-19 a poslanci, kteří přišli do kontaktu s nakaženými a byli v domácí karanténě, mohli v pondělí zúčastnit mimořádné schůze sněmu.

Nakažení poslanci mohou přijít do parlamentu hlasovat, rozhodl slovenský úřad

Evropa

Zmíněným poslancům zabezpečil parlament samostatný vchod, jejich hlasovací místa oddělovala fólie a v budově naistalovali germicidní zářiče. Poslanci nakonec schválili prodloužení nouzového stavu, když návrh podpořilo 91 z 94 přítomných.

Zdržení hlasování

Opozice se hlasování nezúčastnila. Podle Andreje Stančíka, poslance vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, však někdo ze strany Kotlebovci Lidová strana Naše Slovensko před hlasováním poškodil fólii. „Hlasovalo se tak o několik minut později,“ dodal.

Opoziční strana Směr-sociální demokracie považuje vyhlášku za nehoráznou a chování vládní koalice označila za fašistické. „Každý poslanec, který se dostavil do parlamentu a je pozitivní na covid-19, se dopustil trestného činu šíření nebezpečné a nakažlivé lidské nemoci, za co mu hrozí čtyři až deset let,“ řekl předseda Směru Robert Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám