Hlavní obsah

Nejhrůznější masovou vraždu v dějinách Kanady spáchal zámožný alkoholik

Právo, Novinky, mcm, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenapadesátiletý Kanaďan Gabriel Wortman, který o víkendu v Novém Skotsku během 12 hodin na šestnácti místech povraždil 23 lidí, byl úspěšným podnikatelem a vášnivým sběratelem, který zápasil s démonem alkoholu. Většinu svých obětí si vybral náhodně, mezi prvními ale zavraždil svou bývalou přítelkyni a jejího milence a svého bývalého klienta, napsal deník Toronto Sun.

Foto: Profimedia.cz

Gabriel Wortman

Článek

Wortman byl výrobcem zubních protéz a vlastnil úspěšnou kliniku v Dartmouthu, zhruba 80 kilometrů od Portapique na kanadském východním pobřeží, kde bydlel a o víkendu vraždil. Jeho firma byla uzavřena v rámci omezení zavedených kvůli pandemii koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo firmy Gabriela Wortmana.

Okolnosti jeho činu nenasvědčují tomu, že by jednal v afektu. „To, že měl k dispozici policejní auto a uniformu, svědčí o tom, že nešlo o neplánovaný čin,” řekl novinářům policejní vyšetřovatel Chris Leather.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr v Kanadě: Muž převlečený za policistu postřílel 23 lidí.Video: CTV, AP

Sbíral policejní artefakty 

Podle sousedů měl Wortman zájem o kanadskou policii a sbíral předměty s ní spjaté. Pořídil si mimo jiné dvě vyřazená policejní auta. „Byl to takový ten pošahanec, co ho opravdu braly policejní sběratelské kousky,” popsal deníku Globe and Mail Nathan Staples, od něhož chtěl Wortman před časem koupit vyřazené policejní auto.

Foto: Profimedia.cz

Auto Gabriela Wortmana

Spolužáci ze střední školy ale tvrdí, že Wortman vždy nebyl takový. Podle listu Cronicle Herald si ho vybavují jako „úžasného člověka a výborného kamaráda”. Sousedé ale podle deníku Daily Mail hovoří jinak. Nebylo podle nich možné přehlédnout, že se Wortman často oddává alkoholu.

Chladnokrevné popravy

Svědci víkendové střelby tvrdí, že Wortman zahájil útok tím, že zapálil svůj dům a přilehlé budovy a pak začal střílet po lidech, kteří z nich utíkali. Po téměř dvanácti hodinách ho bezpečnostní složky zlikvidovaly.

Policie se domnívá, že terčem cíleného útoku byla jen Wortmanova expartnerka a její nový přítel, další z celkem 23 mrtvých byly náhodné oběti včetně mladé policistky a učitelky. Není vyloučeno, že vyšetřovatelé v troskách zapálených domů objeví další oběti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám