Hlavní obsah

Kvůlu jointu 17 ranami málem ubodal muže, odsedí si 12 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za pokus o vraždu stráví Petr Sonnleitner (37) 12 let za mřížemi, rozhodl v úterý odvolací Vrchní soud v Praze. Sonnleitner zasadil před třemi lety v Rakovníku 17 ran nožem o šest let staršímu muži, který si chtěl zapálit marihuanovou cigaretu. Sonnleitner byl nejprve odsouzen jako uprchlý, kdy dostal stejný trest. Po dopadení neuspěl ani při novém projednání případu. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Sonnleitner přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Je nesporné a nezpochybnitelné, že pachatelem projednávané trestné činnosti byl obžalovaný Petr Sonnleitner,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, když odůvodňoval zamítnutí Sonnleitnerova odvolání.

Krajský soud v Praze, který Sonnleitnera odsoudil dříve, vycházel podle Zelenky ze správně provedených důkazů a trest vynesl na základě patřičné právní kvalifikace.

Sonnleitner napadl muže před třemi lety v Rakovníku před místní diskotékou. Napadený si tam zapálil joint, což se nelíbilo skupině místních mladíků, kteří zrovna vyšli ven.

„Začali mě osočovat: ‚Co tady smrdíš, ty smažko, ty feťáku, co tady smrdíš.‘ Asi jsem jim něco odpověděl,“ vzpomínal u hlavního líčení na začátek konfliktu napadený muž.

Soud potvrdil 12 let za pokus o vraždu kvůli jointu, odsouzený je stále na útěku

Krimi

Nadávky postupně přerostly ve rvačku, napadený muž přiznal, že ji patrně začal on. Prý proto, že se proti přesile snažil vypadat sebevědomě.

Během rvačky si pak všiml Sonnleitnera, jak si připravuje nůž. Snažil se ho nejdřív verbálně a potom i fyzicky od konfliktu odradit. Během následující rvačky, kterou po chvíli ukončil vyhazovač z diskotéky, ale schytal sedmnáct bodných ran. „Když jsem nadzvedl tričko, viděl jsem vyhřezlý střeva. Pak přijela záchranka,“ popisoval v minulosti muž.

Byla to sebeobrana, hájil se

Sonnleitner se opět snažil soud přesvědčit, že muže sedmnáctkrát bodl nožem v sebeobraně. „(Poškozený) na mě zaútočil i přes varování, že jsem ozbrojen,“ prohlásil. „Řekl jsem mu, že jsem ozbrojen a že se budu bránit. Řekl mi, že mi to nepomůže,“ dodal.

Sonnleitner tak vytáhl nůž a podle svých slov nic nedělal, jen stál. „Najednou jsem dostal ránu a začala rvačka,“ tvrdil muž. Napadeného prý vůbec nechtěl zabít, neměl prý ale jinou možnost, jak se bránit, než použít nůž.

Sonnleitner se také vyjádřil k ranám nožem, které od něj poškozený obdržel do břicha. „Nůž se mi v jeho břiše vzpříčil tím, jak na něm (poškozený) ležel,“ hlásil také obžalovaný.

Policie zadržela muže, který se skrýval před 12letým trestem za pobodání kvůli jointu

Krimi

Sonnleitner opakoval, že jednal pouze v zájmu své obrany. „Neměl jsem v úmyslu poškozeného zabít ani nějak zranit. Považuji to za nespravedlnost,“ rozhořčil se na závěr muž.

„Poškozený konflikt neinicioval. Naopak skupina osob kolem obžalovaného se ho snažila od samého počátku vyprovokovat. Obžalovaný svým jednáním dával najevo, že se střetu s poškozeným nechce nijak vyhnout,“ odmítl námitky obhajoby soudce.

Sonnleitnerův advokát k námitkám o nutné sebeobraně přidal ještě, že bylo jeho klientovi upřeno právo na spravedlivý proces, když mu soud prvního stupně zamítl návrhy na doplnění dokazování, konkrétně dodatečné provedení rekonstrukce na místě činu s doplněním pohledu dalších účastníků.

Odvolacímu soudu pak obhájce navrhoval překvalifikovat čin na nutnou sebeobranu, případně na těžké ublížení na zdraví či zabití, nebo eventuálně i vrátit ke krajskému soudu k doplnění dokazování.

Po činu odjel do Mostu

Sonnleitner po činu prakticky okamžitě odjel do Mostu. Prý proto, že se bál pomsty známých napadeného muže. Před policií se skrýval zhruba rok a půl. V mezidobí byl jako uprchlý pravomocně odsouzen za pokus o vraždu k 12 rokům vězení, po dopadení požádal o nové projednání svého případu.

Sonnleitner má podle rozsudku také zaplatit více než půl milionu korun jako náhradu škody. Odsouzen byl i za nedovolené ozbrojování, protože policie při domovní prohlídce u něj v minulosti našla berettu ráže 7.65, přičemž Sonnleitner není držitelem zbrojního průkazu.

V minulosti už byl podle svědků souzen za násilnou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám