Hlavní obsah

NASA odložila start raketoplánu Atlantis

Novinky, Petr Kubala, IAN

Minimálně o 24 hodin odložil Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) start raketoplánu Atlantis. Důvodem je porucha dvou čidel ve vnější palivové nádrži. Raketoplán měl původně odstartovat k Mezinárodní kosmické stanici ve čtvrtek ve 22:31 středoevrospkého času.

Článek

Dnes přibližně ve 13:30 začala NASA s plnění vnější palivové nádrže raketoplánu Atlantis kapalným vodíkem a kyslíkem. Krátce nato se ale ukázalo, že dvě čidla která signalizují úroveň hladiny kapalného vodíku v nádrži, nepracují.

Ředitel startu Doug Lyons se proto krátce před 16. hodinou rozhodl akci odložit. Nový termín startu je prozatím stanoven na pátek 7. prosince ve 22:09, ale zatím není známá přesná příčina poruchy obou čidel, takže se start může odložit i o několik dní nebo dokonce týdnů. NASA se k problému blíže vyjádří na tiskové konferenci ve 21:00.

Cílem mise STS-122 raketoplánu Atlantis je Mezinárodní kosmická stanice (ISS), ke které vesmírný koráb dopraví evropskou laboratoř Columbus. Uvnitř modulu o délce 6,9 m a průměru 4,6 m bude posádka vesmírného komplexu provádět vědecké experimenty. Získaná data budou v reálném čase zaslána do řídicího střediska v německém Oberpfaffenhofenu.

Atlantis také dopraví k ISS nového člena stálé posádky stanice. Americký astronaut Daniel M. Tani bude nahrazen francouzským kolegou. Léopold Eyharts letí pod záštitou Evropské kosmické agentury a připojí se ke dvěma zbývajícím členům posádky ISS, kterými jsou Rus Jurij I. Malenčenko a Američanka Peggy A. Whitson. Jak bude mise probíhat se můžete podívat na flashové animaci.

Start raketoplánu a dnešní tiskovou konferenci lze sledovat prostřednictvím internetu na kanále NASA TV.

Reklama

Výběr článků

Načítám