Hlavní obsah

Na Evropu Bush svým projevem dojem neudělal

Novinky, Lenka Hloušková, CNN, BBC, ČTK
EVROPA

Světové deníky a diplomacie se v reakci na úterní projev amerického prezidenta George W. Bushe v Kongresu vzácně shodují na jediném - nejmocnější muž světa chtěl přesvědčit o oprávněnosti konfliktu nejen váhající spojence, ale i skeptický americký národ. Ani jeden tábor ale prý nepřesvědčil.

Foto: Jana Digrinová

Mníšecký zámek, když zapadne sněhem

Článek

Evropa k Bushovým výzvám přistupuje, vyjma Velké Británie, poměrně chladně. Obecné stanovisko starého kontinentu vyslovil francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin, který dnes uvítal rozhodnutí Spojených států dodat Radě bezpečnosti OSN vlastní zpravodajské důkazy o tom, že Irák má zbraně hromadného ničení. "Podstoupení rizika útoku na Irák zcela jistě prolomí vztahy s arabským světem, a to je varující," řekl pro média.

Rau: boj s terorismem není jen záležitost USA

V obdobném duchu se neslo i prohlášení německého prezidenta Johannese Raua, jenž do USA vzkázal, že "boj proti terorismu a diktátorům není pouze záležitostí jednoho státu".

 Jiné v Evropě všeobecně zastávané stanovisko vyjádřila Moskva - Washington prý nepředložil k útoku na Bagdád přesvědčivé důkazy. "Jsme vázáni mezinárodním právem a rozhodnutím Rady. Nevidíme zatím důvod k použití síly," uvedl za Rusy mluvčí ministra zahraničí Alexander Jakovenko.

Blair: i my víme o iráckém napojení na al-Kajdu

Londýn naopak Bushovi tradičně fandí. Tony Blair na dálku Bílý dům podpořil svým prohlášením, že i jeho vláda má signály o spojení Saddáma Husajna a radikály s al-Kajdá. V podobném znění se nesla i prohlášení Austrálie a Japonska, jež s chystanou akcí už vyjádřily předběžný souhlas. 

The Washington Post: dovedl nás na pokraj války

Bush se nezavděčil ani doma. List The Washington Post napsal, že svým prohlášením, že Husajn nespolupracuje se zbrojními inspektory, dovedl národ na pokraj války a propásl tak "poslední šanci". Jeho výroky prý následují po stále bojovnějších výrocích jeho lidí z posledních týdnů a jen obecně zdůvodňují válku s Irákem. I když to neřekl výslovně, dal jasně najevo, kam míří, uvedl The Washington Post.

AP: Bush neřekl žádné nové argumenty

Tisková agentura AP dává deníku za pravdu, když píše, že se Bush snažil posílit jen stávající argumenty proti muži, jehož označuje za "iráckého diktátora", stejně jako rozptýlit rostoucí skepsi Američanů i amerických spojenců vůči válce. Prezident prý zanechal jasný dojem, že vojenská akce je takřka nevyhnutelná vzhledem k nebezpečím, jež Husajn představuje. AP ale upozornila, že první muž státu se jen málo  věnoval potenciálním rizikům vojenského řešení.

The Times: bylo to divadlo

List The Times si zase všímá, že Bush snad poprvé od převzetí úřadu přednesl projev čistě, bez přeřeknutí a chyb. "Byl smrtelně vážný, vyvaroval se vtipných poznámek a posunků," píše list. Celkově však vystoupení hlavy státu přirovnal "k divadlu".

Sledované deníky nejčastěji citovaly větu z včerejšího projevu propojující události z 11. září 2001 s iráckým režimem : "Představte si devatenáct únosců 11. září, další zbraně a plány - to je dílo Saddáma Husajna". 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám