Hlavní obsah

Na Blízkém východě našli němečtí zbrojaři zlatý důl

Právo, mcm

Jen málo částí světa je militarizováno tak jako Blízký východ. K jeho vyzbrojení loni nemálo přispělo i Německo, jak podle listu Die Welt ukazuje odpověď spolkového ministerstva financí na dotaz Omida Nouripoura, poslance za Zelené.

Foto: Handout, Reuters

Největším zákazníkem německých zbrojařů byl Egypt (ilustrační foto)

Článek

Podle ministerstva mohly německé firmy vyvézt do oblasti zbraně a vojenské vybavení celkem za 1,16 miliardy eur (přes 30 miliard korun). Největším zákazníkem se stal Egypt, pro který exportéři získali povolení v hodnotě 752 milionů eur.

Německá fregata kontrolovala tureckou loď kvůli zbraním do Libye, Ankara si stěžuje

Evropa

Po Egyptu následují Katar (305 milionů eur), Spojené arabské emiráty (51,3 milionu eur), Kuvajt (23,4 milionu) a Turecko (22,9 milionu). Die Welt poukazuje, že všechny tyto země se nějak zapojily do konfliktů na Blízkém východě a v přilehlých oblastech, ať už jde o válku v Jemenu, nebo o konflikt v Libyi, sousedovi Egypta.

Mezi zákazníky nefiguruje jiný významný dovozce zbraní – Saúdská Arábie. Předloni ustoupila totiž vládní CDU koaliční sociální demokracii a přistoupila na klauzuli v koaliční smlouvě, podle níž se německý zbrojní materiál nemá vyvážet do zemí, jež se „bezprostředně“ podílejí na jemenském konfliktu. Postihlo to zatím jen Saúdskou Arábii, Súdán, který dočasně vyslal do Jemenu pozemní jednotky, a samozřejmě Jemen. Na této válce se však podílí také Egypt, Kuvajt a Spojené arabské emiráty.

Česko zrušilo embargo na vývoz zbraní do Turecka, které podporuje Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu

Ekonomika

„Ujednání v koaliční dohodě nestojí za papír, na kterém je napsáno. Mezi slovy a činy této vlády existuje propast velká jako měsíční kráter,“ kritizoval Nouripour.

Export ale klesá

V roce 2019 Německo schválilo vývoz zbraní za osm miliard eur (209 mld. Kč). Do 10. prosince 2020 prošla povolení na vývoz zbraní jen v hodnotě 5,6 miliardy eur (146 mld. korun). V roce 2019 byly totiž zpřísněny předpisy na vývoz zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám