Hlavní obsah

Maďarsko stahuje velvyslance z Nizozemska, jeho diplomat přirovnal Maďary k teroristům

Právo, ivi

Maďarsko přerušuje diplomatické vztahy na úrovni velvyslanců s Nizozemskem. V pátek to oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který jako důvod uvedl rozhovor nizozemského velvyslance v Budapešti Gajuse Scheltema pro maďarský týdeník 168 Óra (168 Hodin). V něm diplomat mimo jiné nepřímo označil premiéra Viktora Orbána za marxistu.

Foto: MTI

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

„Na dobu neurčitou povolávám na konzultace našeho velvyslance akreditovaného v Nizozemsku. V diplomacii je to jeden z nejradikálnějších kroků,“ oznámil Szijjártó.

Maďarský chargé d’affaires má rovněž podle ministra v pondělí požádat nizozemské ministerstvo zahraničí o oficiální vysvětlení, proč jeho velvyslanec v rozhovoru přirovnal maďarskou vládu k teroristům.

Odcházející velvyslanec v rozhovoru například uvedl, že „muslimští teroristé si vytvářejí nepřátele podle stejných zásad jako maďarská vláda”. Pohled na svět maďarského premiéra Viktora Orbána je podle diplomata „marxistický“, když se řídí zásadou „někdo je buď s námi, nebo proti nám“.

„Chceme chránit Maďarsko a Evropu a nepouštíme nelegální migranty,“ zdůraznil Szijjartó. Šéf maďarské diplomacie věří, že Scheltema „půjde urychleně domů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám