Hlavní obsah

Macronova účast v televizní debatě již předem dráždí jeho oponenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu večer vystoupí ve dvouhodinové televizní debatě, jejímž tématem je budoucnost Francie. Ačkoliv vládní tým Macronovu účast prezentuje jako vystoupení hlavy státu k závažným tématům, podle opozice je to součást jeho kampaně před dubnovými prezidentskými volbami.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Dva prezidentští kandidáti se už obrátili na Radu pro audiovizi (CSA), aby se případem začala zabývat.

Podle francouzských médií panuje všeobecné přesvědčení, že se Macron pokusí získat druhý mandát, oficiálně to však současná hlava státu zatím nepotvrdila.

Zatímco mnozí politici již oficiálně svou kampaň zahájili a začali projíždět Francii a na setkáních oslovovat potenciální voliče, Macron se dosud nevyjádřil. Středeční debata je okamžikem, kdy by se to mohlo změnit.

Lídři V4 se s Macronem shodli na podpoře jádra

Stalo se

Pokud se prezidentští kandidáti objeví v médiích, CSA jim pečlivě měří čas, který na obrazovce nebo v pořadu dostali. Macronovi oponenti se dožadují, aby se jeho dvě hodiny na obrazovkách stanic TF1 a LCI počítaly do jeho limitu jako kandidáta.

Požadavek na započtení vznesla kandidátka za Republikány (LR) Valérie Pécresseová. Ta měla mít ve stejnou chvíli rozhovor na stanici BFM TV, pořad byl ale zrušen.

Podle pátečního průzkumu volebních intencí Odoxa-Mascaret by Pécressovou volilo 19 procent oslovených a byla by na druhém místě za Macronem.

„Je zcela zřejmé, že lidé očekávají (prezidentův) projev k prováděným opatřením, ke krizi, k hodnocení pětiletého období. Je to legitimní,” odpověděl na stížnost Pécresseové mluvčí vlády Gabriel Attal.

Kandidátka republikánů se ostře obula do Macrona

Evropa

Připomněl také skutečnost, že Pécresseová v roce 2012 ještě jako ministryně obhajovala vystoupení tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho v televizi, ačkoliv bylo rovněž před volbami, píše AFP.

Kritika se na Macrona snesla jak od levice, tak od pravice. „Bylo by přinejmenším čestné přiznat, že kandiduje,” uvedla šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová, která patří k vážným kandidátům na postup do druhého kola voleb.

„Jde o loajalitu k Francouzům a také o rovnost šancí mezi kandidáty,” dodala.

Obdobné komentáře o účasti prezidentů v debatách v předvolebním období, aniž by oznámili svou kandidaturu, zaznívaly ve Francii i v minulosti.

Například Jacques Chirac ještě z pozice premiéra v roce 1988 kritizoval tehdejšího prezidenta Françoise Mitterranda za účast v debatě bez oznámení kandidatury.

Na mítinku šli kontroverznímu kandidátovi na prezidenta Zemmourovi po krku

Zahraniční

V roce 2002 pak Chirac oddaloval oznámení své vlastní kandidatury tak dlouho, až tehdejší europoslanec a Chirakův protikandidát François Bayrou prohlásil, že „si z nás dělá blázny”.

Předseda CSA Roch-Olivier Maistre v úterý v rozhovoru pro agenturu AFP připomněl, že „když se prezident republiky vyjadřuje jako hlava státu stricto sensu, jeho řečnický čas se nepočítá. Naopak, když se vyjadřuje k národní politické debatě, pak CSA jeho řečnický čas započítává stejně jako ostatním politickým osobnostem. Ve středu večer budeme postupovat stejně.”

Reklama

Výběr článků

Načítám