Hlavní obsah

Na mítinku šli kontroverznímu kandidátovi na prezidenta Zemmourovi po krku

Villepinte, Francie

První předvolební mítink Erika Zemmoura nešel úplně podle plánu. Krajně pravicového kandidáta na francouzského prezidenta při příchodu na pódium jeden z účastníků akce napadl a krátce podržel za krk, než ho stihla ochranka zpacifikovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na mítinku šli kontroverznímu francouzskému prezidentskému kandidátovi po krku Video: Reuters

 
Článek

Muž se na Zemmoura vrhl a krátce ho podržel pod krkem. Ochranka však bleskurychle zareagovala a Zemmour se ze sevření vyvlékl. Útočník byl zadržen a předán policii.

Navzdory tomu, že Zemmour po napadení vystoupil s projevem, jeho tým po akci uvedl, že byl při incidentu zraněn a lékař mu nařídil devítidenní klid, informoval deník Le Monde.

Projev se nesl v duchu hesla „znovudobytí” (francouzsky Reconquête), což je zároveň i název nové politické strany, kterou Zemmour založil.

Kontroverzní kandidát na francouzského prezidenta Zemmour ohlásil vznik strany

Evropa

Název evokuje historické období zvané reconquista, během kterého křesťané vytlačili muslimské vládce z Pyrenejského ostrova, podotkla agentura Reuters.

První ze série předvolebních mítinků připomínal kampaň někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Za jásotu tisíců vlajkami mávajících příznivců provolával Zemmour sliby na snížení daní a omezení migrace.

Silný soupeř pro Macrona

Známého novináře a provokatéra Zemmoura katapultoval říjnový průzkum veřejného mínění na druhou příčku popularity možných prezidentských kandidátů hned za Macrona.

Půl roku do voleb, které zahýbou Evropou. Kdo může sesadit Macrona?

Zahraniční

Francouzští komentátoři upozorňují, že Zemmour zřejmě zvládne přetáhnout velkou část voličů od dosavadní královny antiimigrační scény Marine Le Penové a zároveň na rozdíl od ní dokáže oslovit i mainstreamové pravicové voliče.

První kolo francouzských prezidentských voleb se bude konat 10. dubna 2022.

Foto: Reuters

Na mítinku šli kontroverznímu francouzskému prezidentskému kandidátovi po krku

Reklama

Výběr článků

Načítám