Hlavní obsah

Kyjev: Rusko útok nechystá. Zatím

Zatímco Západ v poslední době varuje před možným ruským útokem proti Ukrajině již v nejbližších dnech, ukrajinské vedení se usilovně snaží mírnit obavy svých obyvatel. Prezident Volodymyr Zelenskyj po zasedání bezpečnostní rady občany tento týden opět vyzval, aby zachovali klid.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Kyjev podle jeho slov pracuje na deeskalaci situace spolu s partnery, diplomaty a vojáky. „Všechno je pod kontrolou. Nejsou důvody k panice,“ řekl.

Oleksij Reznikov, ukrajinský ministr obrany, včera zprávy o chystaném ruském útoku v nejbližší době přímo popřel. „Z pohledu vojáků nejsou žádné důvody očekávat, že invaze bude zítra,“ řekl v parlamentu.

To ale podle něj neznamená, že nebude vůbec. „Hrozba stále existuje,“ připustil.

Na Ukrajinu zamířila další zásilka americké vojenské pomoci

Evropa

„Naše ozbrojené síly jsou připraveny odrazit nepřítele. Nebojte se, spěte klidně. Nemusíte si balit žádné ,bezpečnostní kufříky‘,“ reagoval při setkání s novináři na alarmující doporučení v médiích, jak se mají lidé chovat v případě války.

Reznikov také tvrdil, že podle jeho informací ruské ozbrojené síly dosud nevytvořily žádnou útočnou skupinu, která by měla být důkazem chystané invaze.

V televizi ICTV s odkazem na poslední dodávky z USA a Británie upozornil, že Ukrajina nyní dostává zbraně, „o kterých se jí mohlo jen zdát“.

Srozumitelná situace

„Věřte mi, že je tam mnoho zajímavého, o čem jsme dříve jen snili,“ uvedl, aniž upřesnil, o jaké zbraně jde. V úterý do Kyjeva dorazila již třetí zásilka vojenského vybavení a munice z balíku pomoci USA ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,35 miliardy korun).

Také Oleksij Danilov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady, vyzval obyvatele ke klidu a politiky nabádal, aby nemanipulovali tématem možné války.

„Poslední dobou se média hemží spoustou ,paramilitární beletrie‘. Rád bych vás požádal: uberte napětí,“ prohlásil. Danilov ujistil, že „situace je celkem srozumitelná“, a zopakoval, že není důvod pro panikaření.

Rakušan: Česko by mohlo vyslat policisty na slovensko-ukrajinskou hranici

Evropa

Zdůraznil přitom, že situaci rozdmýchávají média, „přičemž nejen ze strany země agresora, ale i jiných zemí“.

Ukrajinské vedení podle něj v současné době „nevidí důvod pro rozsáhlý útok proti Ukrajině ze strany Ruské federace“ a konstatoval, že „to nejde podniknout ani fyzicky“.

Premiér Denys Šmyhal pak včera ujistil, že ohrožena není ani ukrajinská ekonomika. „Žádné hrozby kromě dezinformačního nátlaku nejsou,“ prohlásil.

Lidé přitom podle médií skupují dolary a masově vybírají vklady v obavách z konfliktu.

Ukrajinská vláda v pondělí rozhodla o stažení kontroverzního návrhu zákona o základech státní politiky v přechodném období, který obsahoval pravidla reintegrace Ruskem anektovaného Krymu i části Donbasu, jež je pod kontrolou proruských separatistů.

Zneškodnili jsme gang koordinovaný Rusy, který chystal útoky na Ukrajině, tvrdí SBU

Evropa

Podle médií tak Kyjev splnil ruskou podmínku, aby se dnes mohlo uskutečnit jednání v tzv. normandském formátu v Paříži za účasti zástupců Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak, který má jednat s ruským zmocněncem Dmitrijem Kozakem, včera řekl, že stažení předlohy se schůzkou nesouvisí.

Biden zváží sankce na Putina

Šéf Bílého domu Joe Biden v úterý pohrozil, že zváží uvalení sankcí přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, pokud Moskva napadne Ukrajinu.

Ujistil, že nemá v úmyslu vyslat americké jednotky na Ukrajinu, ale zároveň uvedl, že by v nejbližší době mohl rozhodnout o přesunu do Evropy části z 8500 amerických vojáků, kteří kvůli krizi byli uvedeni do bojové pohotovosti, k posílení východního křídla NATO.

Rozhodnutí podle něj bude záviset na tom, co Putin „udělá nebo neudělá“.

České firmy obchody na Ukrajině zatím neutlumují

Ekonomika

Spojené státy obviňují Rusko, že rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou desetitisíce vojáků.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera řekl, že uvedení do pohotovosti 8500 vojáků pro nasazení ve východní Evropě je „jedním z rozhodnutí, jež přispívají ke stupňování napětí“.

Anketa

Myslíte si, že Rusko zaútočí na Ukrajinu?
Ano, schyluje se k vpádu do celé země
14,3 %
Ano, ale půjde jen o menší akce na omezeném území na východě země
22,1 %
Ne
63,6 %
Celkem hlasovalo 15678 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám