Hlavní obsah

Jsi Jidáš, buší republikáni do „zrádce“ Romneyho

Obvinění ze zrady a přirovnáním k biblickému Jidášovi, jenž zradil Krista, či k Juliovi Rosenbergovi, popravenému za vyzrazení informací o konstrukci jaderné zbraně Moskvě, si vysloužil republikánský senátor Mitt Romney (72).

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Senátor Mitt Romney odchází po jednání o impeachmentu

Článek

Stalo se tak poté, co Romney prohlásil, že demokratičtí senátoři budou mít zřejmě dost hlasů k předvolání Johna Boltona (71), bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu, jako svědka v procesu s prezidentem Donaldem Trumpem.

Romney upřesnil, že Boltonovu výpověď pravděpodobně podpoří nejméně čtyři senátní republikáni. „Podle mého názoru je stále více pravděpodobné, že se k těm z nás, kdo si myslí, že bychom měli Johna Boltona vyslechnout, připojí i další republikáni,“ řekl Romney. Ve stočlenném Senátu mají demokraté 47 mandátů, k prosazení požadavků však potřebují většinu nejméně 51 křesel.

Kniha jako rozbuška

Na Romneyho slova později navázala republikánská senátorka Susan Collinsová (67) s tím, že nové informace, které se v souvislosti s Boltonem objevily, jsou podle ní důvodem, aby podal své svědectví. Americká média vedle Romneyho, který v souboji o Bílý dům prohrál v roce 2012 s Barackem Obamou (58), a Collinsové zmiňují také republikánské senátory Lisu Murkowskiovou (62) a Lamara Alexandera (79). Ti podle CNN souhlasili s předvoláním Boltona za podmínky, že Senát vyslechne Joea Bidena (77), Trumpova možného protikandidáta ve volbách letos v listopadu, i jeho syna Huntera (49), který poněkud pochybně podnikal na Ukrajině.

Impeachment Trumpa: Přibývá republikánů, kteří chtějí předvolat exporadce Boltona

Amerika

Senátní proceduru zastínila informace listu The New York Times o připravované Boltonově knize Místnost, kde se to odehrálo (The Room Where It Happened). Napsal v ní, že prezident výslovně řekl, že vojenskou pomoc pro Kyjev pozastavil, aby přiměl ukrajinské úřady k obnově vyšetřování Bidenova syna.

Reklama

Výběr článků

Načítám