Hlavní obsah

Impeachment Trumpa: Přibývá republikánů, kteří chtějí předvolat exporadce Boltona

Právo, Novinky, ROŠ, aš
Washington

Obhájci amerického prezidenta Donalda Trumpa, který čelí v Senátu procesu impeachmentu, se v pondělí takřka nezmiňovali o knize bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Johna Boltona, přibývá však republikánů, kteří ho chtějí předvolat. Bolton v knize napsal, že mu Trump řekl, že nechtěl Ukrajině poskytnout vojenskou pomoc, dokud nezačne vyšetřovat aktivity bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts odchází ze Senátu, kde probíhá proces impeachmentu.

Článek

Obhajoba napadala demokraty, že nepředstavili svědka, který by z první ruky podal svědectví o tom, že Donald Trump tlačil na Ukrajinu a dopustil se tím zneužití moci.

Boltona zmínil jen obhájce Alan Dershowitz, když řekl: „Nic v Boltonových zjeveních, dokonce i kdyby byla pravdivá, nedosáhlo úrovně zneužití moci.“

Podle listu The Guardian bylo mlčení o knize riskantní taktikou. Významní republikánští senátoři dali najevo ochotu pozvat Boltona, aby předstoupil a vypovídal. Republikáni se přitom doposud stavěli k možnosti předvolat svědky až na pár výjimek negativně, aby to proces impeachmentu neprotahovalo.

„Myslím, že kvůli příběhu, který se objevil včera, je stále zřejmější, že by mohlo být důležité vyslechnout Johna Boltona,“ řekl v pondělí senátor z Utahu Mitt Romney.

Trump řekl svému poradci, že chtěl kvůli Bidenovi tlačit na Ukrajinu

Amerika

„Samozřejmě že udělám rozhodnutí o předvolání svědků až poté, co uslyšíme žalobce i obhájce. Ale v této fázi si myslím, že je správné říci, že John Bolton má relevantní svědectví,“ dodal.

Romney, který se netají nechutí k Trumpovi, nebyl jediný republikán, jenž podporuje výslech Boltona. Otevřený této myšlence je podle svých slov i senátor Lindsey Graham.

Graham dodal, že by měli vypovídat i bývalý viceprezident Joe Biden a jeho syn Hunter. Demokraté nicméně nabídku, že republikáni nechají promluvit Boltona výměnou za výslech Huntera Bidena, minulý týden odmítli.

Demokraté odmítli dohodu s republikány o svědcích

Amerika

I republikánská senátorka Susan Collinsová v prohlášení uvedla, že zprávy o knize Johna Boltona posilují názor, že by mělo dojít k předvolání svědků.

A nově je pro předvolání svědků i republikánský senátor Pat Toomey, který kolegům řekl, že možná bude nutné uzavřít dohodu s demokraty v duchu svědek za svědka, aby se odpovědělo na široké požadavky předvolat Boltona, uvedl deník The Washington Post.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Senátor Mitt Romney odchází po jednání o impeachmentu.

Další republikáni naproti tomu uvedli, že rukopis knihy nic nemění. Boltonova obvinění prezidenta mu podle nich mají jen zajistit vyšší prodeje publikace.

Bolton, jenž vyjádřil ochotu vypovídat, bude-li předvolán, by mohl podat svědectví z první ruky a způsobit Trumpově obhajobě problém. Ta v sobotu v zásadě jen tvrdila, že demokraté usilují o přepsání výsledků voleb 2016.

Video s tlakem na odvolání velvyslankyně

V minulých dnech se objevilo video, na němž má prezident v dubnu 2018 na večeři s úzkým kruhem spolupracovníků žádat odvolání Marie Yovanovitchové, americké velvyslankyně v Kyjevě. Ta měla údajně stát v cestě jeho plánu najít na Ukrajině „špínu“ na Bidena, Trumpova potenciálního soupeře v letošních listopadových volbách.

„Zbavte se jí. Odstraňte ji zítra. Je mi to jedno. Odstraňte ji. Dobře? Udělejte to!“ říká prezident v reakci na stížnost Lva Parnase - jednoho z jeho hráčů na Ukrajině -, že velvyslankyně je překážkou.

Právě Parnas nyní proti Trumpovi vypovídá. Video - natočené při večeři s dalším aktérem operace Igorem Frumanem - poskytl právník Parnase. Parnas a Fruman jsou už stíháni a nemají podle médií co ztratit.

Reklama

Výběr článků

Načítám