Hlavní obsah

Izrael umožní volit Arafatova nástupce i Arabům v Jeruzalému

Právo, tur
TEL AVIV

V nadcházejících volbách nástupce Jásira Arafata v čele palestinské samosprávy nebudou hlasovat jen obyvatelé okupovaných území, ale i Arabové z východního Jeruzaléma, jejž židovský stát považuje od obsazení v roce 1967 za součást svého území. Vyplývá to ze ve středu oznámené izraelsko-palestinské dohody o zabezpečení voleb.

Foto: Jindřich Kos

Zámek Moravská Třebová

Článek

"Máme záruky, že volby proběhnou 9. ledna 2005," řekl stanici Hlas Palestiny palestinský ministr Sáib Irikát.

Stejně jako vysoký izraelský zdroj agentury DPA potvrdil, že hlasování proběhne podle modelu z roku 1996, kdy v prvních a zatím posledních volbách předsedy samosprávy mohli volit i Arabové z východního Jeruzaléma.

"Palestinci žijící v Jeruzalémě se mohou voleb účastnit v pěti volebních místnostech," řekl Irikát. Výbušná otázka, zda tito lidé budou smět volit, ačkoliv Izrael trvá na své svrchovanosti nad zmíněným územím, se vynořila vzápětí poté, co Arafat počátkem listopadu zemřel.

Ačkoliv v Izraeli zaznívaly i hlasy, že jeruzalémští Arabové by palestinské orgány volit neměli, premiér Ariel Šaron zastával opačný názor.

Zásadnější posun obě strany popřely

Jak Palestinci, tak Izraelci včera popírali, že i přes tuto úmluvu došlo ke shodě i v zásadnějších věcech, jak v úterý hlásila egyptská agentura MENA. Ta s odvoláním na své nejmenované zdroje napsala, že obě strany z iniciativy Egypta "přijaly několik hmatatelných návrhů, které mohou být základem pro snahy o dosažení konečné mírové dohody".

Irikát řekl, že na to je "příliš brzy" a izraelský vicepremiér Ehud Olmert prohlásil, že jde o zprávu "odtrženou od reality". V souvislosti s volbami vstoupila do hry také Sýrie. Vysoká palestinská delegace vedená šéfem

Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a možným Arafatovým nástupcem Mahmúdem Abbásem se v Damašku v úterý setkala s vůdci militantních frakcí, které odmítají mírové sbližování s Izraelem a mají na svědomí desítky teroristických útoků.

Abbásův tým jednal mj. s vůdci politického křídla Hamásu, Lidovou frontou pro osvobození Palestiny-všeobecným velením a Islámským džihádem. Podle zdrojů listu The Jerusalem Post se hovořilo o volbách a o možnosti, že by zmíněné militantní frakce dočasně přerušily ozbrojené a teroristické operace proti Izraeli.

Abbás se v Sýrii usmířil s Asadem

Abbásův tým zahrnující i palestinského premiéra Ahmada Kuráju a ministra zahraničí Nabíla Šáse však během dvoudenního pobytu v Damašku především jednal se syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Vzhledem k dekádám napjatých vztahů mezi Palestinci a Syřany pozorovatelé považují pondělní 90minutovou schůzku za průlom. "Můžeme to směle označit za historické usmíření," řekl v Rámalláhu vysoký palestinský činitel.

Asad prý mj. kývl na znovuotevření kanceláře OOP v Damašku. "Sýrie ukázala vůli obnovit normální vztahy s palestinským vedením," prohlásil vysoký představitel Damašku.

Vztahy mezi Sýrií a Palestinci byly velmi napjaté zejména v době, kdy ještě žil Arafat i Bašárův otec a předchůdce v prezidentském křesle Háfiz Asad, kteří se podle mnoha dobových pramenů z duše nenáviděli.

Výsledkem bylo, že Damašek často podporoval frakce, které stály v opozici proti Arafatovu establishmentu. To se projevilo i v době, kdy Arafat podepsal mírové dohody s Izraelem, zatímco radikální skupiny mohly nadále volně působit z Damašku, a to jak proti Izraeli, tak proti palestinské vládě.

Arabský tisk spekuluje, nakolik bude vylepšení vztahů mezi Abbásem a Asadem znamenat omezení přízně, již Damašek věnuje palestinské opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám