Hlavní obsah

Italská vláda chce přispět na platby kartou

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda italského premiéra Giuseppe Conteho se chystá občanům refundovat 10 procent z jejich útrat platební kartou. Neobvyklé opatření má sloužit nejen jako podpora spotřeby v době koronavirové. Mělo by také Italy odnaučit používat jimi stále preferovanou hotovost a omezit daňové úniky, informovala agentura Bloomberg.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Desetiprocentní vratka by měla podle návrhu dosáhnout maximálně 300 eur (8110 korun) na osobu. Zákazníci platící kartou se kromě toho mohou účastnit loterie s hlavní výhrou 300 milionů eur (8,1 miliardy korun). Tato podpora by měla běžet až do roku 2022.

Italská firma ručí za třičtvrtěmiliardový úvěr bochníky sýra

Koktejl

Ve třetí největší ekonomice eurozóny je placení kartami méně rozšířené než v sousedních Francii či Rakousku. Minulé vlády se snahou omezit hotovost narazily. Když se expremiér Mario Monti během dluhové krize v eurozóně rozhodl omezit platbu v hotovosti na 1000 eur, zvedla se taková vlna odporu, že jeho nástupce Matteo Renzi musel opatření hned zrušit.

Kdo to zaplatí?

Placení v hotovosti přitom usnadňuje fungování šedé ekonomiky a praktiky daňových úniků. Šedá ekonomika tvoří podle odhadů až 12 procent HDP Itálie, napsal Bloomberg.

Itálie zařadila ČR mezi rizikové země

Koronavirus

Agentura neuvedla, kolik peněz bude záměr stát a kdo to zaplatí. S některými opatřeními na podporu bezhotovostního placení počítal už návrh italského rozpočtu pro rok 2020, upozornil server The Local. Není jasné, zda Itálie bude moci na projekt využít část z 209 miliard eur, jež dostane z fondu obnovy EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám