Hlavní obsah

Italská firma ručí za třičtvrtěmiliardový úvěr bochníky sýra

Německý finanční ústav Deutsche Bank schválil italskému výrobci sýrů Ambrosi úvěr 27,5 milionu eur (téměř 750 milionů Kč). Největší německá banka přitom ale přistoupila na nezvyklou záruku, a sice sklad 125 tisíc bochníků parmezánu a sýru Grana Padano. Informoval o tom francouzský list Le Figaro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Ambrosi si úvěr vzala na zbudování nového závodu, kde bude sýr zrát. Cena jednoho bochníku se pohybuje od 550 do 740 eur (15 až 20 tisíc korun), takže celý sklad, jímž výrobce ručí, má cenu 70 až 90 milionů eur.

„Jako největší zahraniční banka v Itálii máme blízké vztahy s mnoha exportními společnostmi v této zemi. Chceme pomoci našim klientům zabezpečit a rozvíjet jejich byznys, zejména v současné koronavirové krizi,“ uvedl tiskový mluvčí Deutsche Bank.

Dívka dala lichvářům jako zástavu nahé fotografie, rodina přišla o střechu nad hlavou

Koktejl

Jak podotýkají zahraniční média, parmezán je tradiční standardizovaná potravina, kterou lze snadno prodat a lze ji zejména dlouho skladovat. Jako záruka je tak proto ideální.

V případě německé banky jde o první takovou záruku, která ovšem na druhé straně není výjimkou. Například jedna regionální italská banka takto běžně postupuje od roku 1953. Dokonce přitom dohlíží na zrání sýrů ve svých dvou skladech.

Reklama

Výběr článků

Načítám