Hlavní obsah

Itálii má z vládní krize vyvést „Super Mario“, tak jako euro

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil ve středu sestavením nové vlády Maria Draghiho, bývalého guvernéra Evropské centrální banky (ECB).

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Mario Draghi

Článek

„Nacházíme se v obtížné situaci, a proto jsem přijal nabídku hlavy státu,“ řekl nestraník Draghi po schůzce s tím, že ihned zahájí jednání s parlamentními kluby. Výsledky rozhovorů se očekávají do několika dnů.

Draghi, jemuž se přezdívá „Super Mario“ podle hrdiny ze hry Nintendo za jeho reformy zkostnatělých italských ekonomických institucí, má velké nadnárodní a mezinárodní zkušenosti. V pozici prezidenta ECB, kam byl zvolen v listopadu 2011, se mu připisuje značný podíl na záchraně eurozóny v roce 2012 za její dluhové krize.

V Římě a Vatikánu se po třech měsících otevřela muzea

Cestování

„Nikdy to nevzdávej,“ řekl později Draghi tisku krátce předtím, než v říjnu 2019 předal mandát Christine Lagardeové.

Draghi nemá „hvězdy“ jisté

Hlavní výzvou bude nyní pro Draghiho získat většinu v obou komorách parlamentu. Problém je, že nemá jistou podporu největšího parlamentního klubu, Hnutí pěti hvězd.

Konečně zase žijeme. Italové se radují z otevření kaváren

Evropa

To dosud odmítalo hlasovat pro kabinet, kterému by nepředsedal stávající premiér v demisi Giuseppe Conte. Pokud by se mu to ale podařilo, Draghi už oznámil, že prioritami jeho vlády bude posílení kampaně na očkování proti covidu-19, ekonomická obnova země po pandemii a smysluplné využití evropských fondů.

V případě Draghiho neúspěchu by prezident mohl sestavením vlády pověřit jinou nadstranickou osobnost, nebo rozpustit parlament a vypsat předčasné volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám