Hlavní obsah

Hladina řek zůstává vysoká i v sousedních zemích

DPA, ČTK, ivi, Právo, Novinky, Die Presse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/DRÁŽĎANY/KATOVICE

Labe stoupá v Německu pomaleji, než se čekalo. V pátek v 6:00 byla hladina v Drážďanech stále na úrovni 6,89 metru. Je však připravena evakuace obyvatel v blízkosti řeky. Napjatá situace také zůstává v Dolních Rakousích při hranících s Českou republikou. Na Slovensku je 450 domů pod vodou.

Článek

Kromě domů je zatopeno i téměř tisíc hektarů zemědělské půdy. Hladina Dunaje už přesáhla 800 centimetrů a lodní doprava byla na slovenském úseku řeky zastavena. Stav ohrožení byl vyhlášen na Dunaji u měst Štúrovo a Komárno. Na Slovensku také stoupá hladina Moravy, která ohrožuje především část Záhorie a bratislavskou městskou část Devín. Kvůli podmáčené trati v oblasti ve čtvrtek mezi městem Senica a obcí Jablonica vykolejil vlak. Nehoda se obešla bez zranění.

Situace se stabilizovala v okolí měst Hlohovec a Trnava, kde na řece Váh platí druhý stupeň povodňové aktivity. Naopak třetí stupeň museli v pátek vyhlásit v okolí lázeňského města Rajecké Teplice, kde je 15 domů pod vodou. Několik silnic v okresu Levice je na Slovensku neprůjezdných v důsledku vysokého stavu vody.

Situace se zhoršuje také na východě Slovenska, kde stoupají hladiny řek Hornád, Ondava, Bodrog a Torysa. Druhý stupeň vyhlásili na řece Uh a na Tise.

Drážďany čekají na evakuaci

V Drážďanech bude evakuace vyhlášena ve chvíli, kdy hladina řeky překročí sedm metrů. Od čtyř od rána se drží 6,89 metru, takže stále platí třetí, v německé termonologii střední stupeň povodňové pohotovosti. Čeká se ale, že do oběda hladina překročí kritickou sedmimetrovou hranici, bude vyhlášen čtvrtý stupeň a začne se s evakuacemi. Podle hydrologů má hladina dosáhnout v pátek večer nebo v sobotu ráno maxima 7,5 metru .

Situaci komplikují další srážky, v noci v Sasku spadlo kolem osmi litrů vody na čtvereční metr.

Situace v Rakousku se přes noc nezměnila, hladiny řek v noci nestouply. Povodňový stav na Dunaji Dyji nadále trvá. Podobná situace je také v Bavorsku, kde je vysoký stav vody na přítocích Dunaje. Nebýt nových dešťů v Bavorsku a Horních Rakousech, hladiny by již klesaly. Další srážky jsou ale očekávány i dnes.

Také v Polsku se situace nemění. Odra je v nejpostiženějších Krzyzanowicích dva metry nad normálem. Hladina jezera, které vytvořila, však klesla o 26 centimetrů, nadále je ovšem na jihu Polska zaplaveno na 5000 hektarů půdy. Musela být také evakuována jedna škola, jedna školka a policejní stanice. Místy se také musela zachraňovat hospodářská zvířata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám