Hlavní obsah

Finsko se snaží zastavit plavbu zastaralého ruského tankeru

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Finská vláda se snaží zastavit plavbu ruského tankeru Stemnica, který je nyní s nákladem sto tisíc tun ropy na cestě napříč Baltským mořem z ruského Primorsku do holandského Rotterdamu. Balt je totiž částečně zamrzlý a technický stav tankeru by mohl snadno přivodit podobnou ekologickou katastrofu, k níž došlo loni v listopadu u pobřeží Španělska.

Článek

Finská vláda se již obrátila s příslušnými výzvami na Moskvu. Ruská vláda však reagovala negativně, a proto Finové oslovili Evropskou unii, oznámil mluvčí finského premiéra Mikko Norros.

Tanker nevydrží nápor ledu

Finské úřady vidí v tankeru Stemnica potenciální nebezpečí, protože nemá zesílené boky jako ochranu proti ledu. Podle Helsinek jsou plavební poměry v zamrzlých finských zálivech velmi nebezpečné. Proto chce finská vláda zabránit také vyplutí tankeru Nounou, který je sesterskou lodí Stemnici.

Ruská vládní místa odmítla finský požadavek s tím, že obě lodi mají dvojité stěny, jsou staré teprve tři roky a jejich stav je bezvadný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám