Hlavní obsah

EXPO: Česká zahrada v Dubaji se rozpučí na jaře

Právo, Vladimír Plesník

Půl roku předtím, než Světová výstava EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech otevře letos v říjnu své brány, český pavilon v předstihu začne postupně předvádět dva své divy: proměňovat vzduch ve vodu a suchou poušť ve kvetoucí zahradu.

Foto: UCEEB, ČTK

Vizualizace českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji, která začne v říjnu.

Článek

„Jsme první dokončená hrubá stavba, když pominu pavilony organizátorů a Saúdské Arábie. Z těch s původní architekturou a v původních budovách jsme nejpokročilejší. Ne že bychom chtěli být za šprty, i když samozřejmě, že to, že jsme první, je určitě bod plus. Především chceme ukázat skutečný potenciál S.A.W.E.R.u, zařízení na přeměnu vzduchu na vodu. Chceme spustit provoz a kultivaci písku, tedy onu rajskou zahradu, už v dubnu. Proto pavilon musíme mít do konce března a hrubou stavbu v lednu a tak dále,“ řekl na otázku Práva Jiří František Potužník, generální komisař české účasti na EXPO 2020 v telemostu s tiskovou konferencí v buštěhradském centru energeticky efektivních budov ČVUT.

Teče voda, teče. Díky českému vynálezu v Dubaji ze vzduchu

Zahraniční

Dodal, že pokud jde o inte­riér, začíná se se stavbou vnitřních stěn ze sádrokartonu. Během března by měla před pa­vilonem vyrůst konstrukce z kapilár, která mu bude dávat jednak tvář, jednak také stín.

Potužník upřesnil, že v areálu národní prezentace už vyrostlo několik palem. „Potřebují rok na to, aby se rozbalily a vytvořily hezkou korunu a nebyly to tak zoufalé stromky, jako známe třeba ze stavebnice Lego. Proto musely do země už loni v prosinci,“ podotkl.

Nerudovci a budoucí lídři luští rovnici aneb Pražští gymnazisté v Emirátech

Věda a školy

Voda ze vzduchu zazelená poušť

Potužníkův časový rozvrh potvrdil i Tomáš Matuška, vedoucí výzkumného projektu S.A.W.E.R a jeden z jeho otců. Připomněl i zrod S.A.W.E.R.u (zkratka Solar Air Water Earth Resources), stručně řečeno: několika patenty chráněný řetězec umožní získat ze slunce energii, ze vzduchu vodu, vodu kultivovat a změnit písek v úrodnou zem.

Foto: UCEEB, ČTK

Vizualizace českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji, která začne v říjnu.

Prototyp prošel od loňského července zátěžovými testy poblíž velbloudí farmy ve Suwajhánu v Emirátech obklopené nekonečným pískem. Chytal vlhkost z okolního ovzduší a denně má vykouzlit stovky litrů vody. Ne dosti na tom – úplně si vystačí se solární energií, nepotřebuje jedinou kilowatthodinu ze sítě.

V první polovině února se do Dubaje chystá zmenšená, zhruba 3,5tunová verze, která bude převezena v celku. „Zařízení denně dodá průměrně 500 litrů vody, která bude využívána k podpovrchové zálivce zahrady v areálu pavilonu. Zároveň bude technologie chladit vzduch v interiéru,“ podotkl Matuška.

Konkurence pro Škodu Vision IN: V Dillí se s malým crossoverem předvede i Kia

AutoMoto

Miroslav Vosátka z Botanického ústavu Akademie věd sdělil, že zahrada zabere 400 metrů čtverečních. Osazování začne v březnu, spolu se zálivkou ze zařízení S.A.W.E.R. kultivaci prostředí pomohou zajistit půdní mikroorganismy a bakterie. Z takto upravené půdy vyrostou rostliny i v tak extrémních podmínkách, jako je poušť – palmy, olivovníky, rajčata a okrasné rostliny,“ doplnil.

Využijme příležitost, zdůrazňuje

Ministr zahraničí Tomáš Petříček poděkoval všem, kdo se na dosavadním zdárném průběhu příprav podíleli.

„EXPO nabízí jedinečnou příležitost představit Česko jako moderní a inovativní zemi lidem, kteří o České republice třeba toho tolik nevědí. Chceme především ukázat, že máme jedinečné technologie a že jsme země, která chce být do roku 2030 inovativním lídrem v Evropě. Právě S.A.W.E.R. ukazuje, jak může přispět k udržitelnému rozvoji i v oblasti Blízkého východu a Afriky, kde je právě nedostatek vody jedním z hlavních problémů,“ řekl Právu.

Poprvé na Blízkém východě
EXPO 2020 potrvá od 20. října 2020 do 10. dubna 2021.
Odehraje se prvně na Blízkém východě. Zúčastní se 180 zemí.
Výstaviště ve tvaru květu zabírá 438 hektarů a nachází se mezi Dubají a Abú Zabí.
Má se za to, že výstavu si nenechá ujít 25 milionů hostů, česká expozice se rozkládá v prestižní zóně Sustainability na ploše 2200 metrů čtverečních.
Bude první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.
Zdroj: www.czexpo.com

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám