Hlavní obsah

Čeští hasiči vyrazili do boje s požáry v Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivín

Konvoj techniky hasičů vyrazil v sobotu dopoledne z Podivína na Břeclavsku s cílem cesty v Řecku. Hasiči se vydali na pomoc zemi, která válčí s rozsáhlým požárem. Na místě by měli být v pondělí ráno, předpokládané nasazení je v okolí Atén.

Čeští hasiči vyrážející na pomoc do ŘeckaVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Řecko požádalo o pomoc s ničivým požárem, který ohrožuje okrajové části Atén. Na žádost reagovala i Česká republika.

„Včera večer řecká strana akceptovala nabídku pomoci. V krátkém čase se sestavil kontingent, který odjíždí do Řecka. Na pomoc vyjíždí tři segmenty, každý se dvěma cisternami a nezbytným zabezpečením. Každý je schopný samostatného nasazení, podle potřeb Řecka. Předpoklad je, že každý modul bude nasazený deset dnů, v případě potřeby delšího nasazení zajistíme vystřídání,“ uvedl náměstek generálního ředitele HZS ČR pro Integrovaný záchranný systém Petr Ošlejšek.

Foto: HZS MSK

Do Řecka vyráží dohromady 36 hasičů.

V sobotu dopoledne se proto v Podivíně na Břeclavsku setkaly části konvoje, přijíždějící ze Středočeského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje a zabezpečení ze speciálního útvaru. V Podivíně se zformoval konvoj na cestu přes Slovensko, a Maďarsko. Plán předpokládá, že na cestě budou absolvovat krátký odpočinek v Bulharsku. „V pondělí ráno čekáme, že budeme na místě a zapojíme se do hašení. Aby se mohli řidiči cestou střídat, preferujeme strojníky,“ dodal Ošlejšek.

Lesní požáry u Athén mají první oběti

Evropa

Celkem jede patnáct vozidel. Z toho hasiči vzali do akce šest cisteren. „Evropský modul preferuje menší cisterny, s vyšší prostupností terénu. V této části Evropy je o vodu nouze, takže hasiči preferují způsob hašení úsporný na potřebu vody,“ prozradil k volbě techniky Ošlejšek. „Jedeme na čtrnáct dnů. Deset na místě, dva dny cesta tam, dva dny zpět. Pokud se nic nezmění,“ řekl jeden z odjíždějících hasičů.

„Na hasiče čeká trasa dlouhá přibližně 2000 kilometrů, pojedou přes území Evropské unie. Nasazeni budou v okolí Atén,” doplňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Doplnil, že z Moravskoslezského kraje na místo vyráží dvojice cisternových automobilových stříkaček, automobilová dílna určená jak pro technickou podporu vozidel, tak i pro zajištění spojení a rovněž automobil s logistickým a týlovým zajištěním.

Foto: HZS MSK

Do Řecka vyrážejí spíše menší cisterny, které mají lepší prostupnost terénem.

„Jedním ze základních požadavků na záchranný odřad obecně je co největší soběstačnost, vyslané týmy by měly zatěžovat infrastrukturu postižené oblasti co nejméně. Náš tým proto veze pro všech 36 hasičů jídlo, pití a část stanů, zbylé prostředky pro ubytování zajišťují kolegové ze záchranného útvaru,“ upozornil ještě Kozák. Odřad, který byl vyslán na základě požadavku Řecka o mezinárodní pomoc, povede Richard Franc z moravskoslezského hasičského záchranného sboru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atény dál spalují lesní požáryVideo: @skourkos2012 via Spectee, AP

Řecko v posledních dnech sužují velká vedra. V Aténách panují teploty kolem 42 stupňů. Oblast severně od hlavního města je od úterý v plamenech, oheň zasáhl oblast několika obcí, včetně střediska pro žadatele o azyl. Požár zničil desítky domů, dva lidé zemřeli. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí. Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám