Hlavní obsah

Lesní požáry u Athén mají první oběti

Atény

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli v pátek dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí, když se opět rozhořel požár asi 20 kilometrů severně od řeckého hlavního města.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Plameny u Maratonského jezera poblíž Atén.

Článek

Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia.

V nemocnici v pátek zemřel zraněný muž, na kterého kvůli požáru spadl sloup s elektrickým vedením. Ve městě Kryoneri, kde zuří silné požáry, nalezli v bezvědomí průmyslníka a předsedu aténské obchodní komory Konstantinose Michalose. Záchranářům se ho už nepodařilo oživit. Při požárech, které vypukly minulý týden, se zranilo nejméně 18 lidí, většina z nich se nadýchala kouře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atény dál spalují lesní požáryVideo: @skourkos2012 via Spectee, AP

Civilní ochrana odpoledne uvedla, že hasiči v celé zemi bojují s 56 lesními požáry. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén, včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zničil desítky domů.

Foto: Planet Labs Inc., ČTK/AP

Z hořících lesů stoupá mohutný kouř.

Plameny, které znovu nabraly na síle ve čtvrtek odpoledne, se do pátečního rána prohnaly asi 20 kilometrů dlouhou lesní oblastí k dálnici, která spojuje řeckou metropoli se severem země. Úřady na silnici zastavily dopravu a hasiči se pokusili vytvořit bariéry, aby požár nezasáhl město Marathón. „Oheň překonal přehradu v Marathónu a šíří se dál," uvedl šéf civilní ochrany Nikos Chardalias.

Řečtí vesničané nedaleko Olympu se odmítli evakuovat, raději hasili požár

Evropa

Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias řekl, že u Atén bylo zraněno nejméně devět požárníků. Dva z nich jsou na jednotce intenzivní péče.

Problémy má i ostrov Euboia

Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Pobřežní stráž spustila masivní záchrannou operaci, od čtvrtečního večera z pláží evakuovala 631 lidí. Plameny od úterý spálily rozsáhlé oblasti na severu ostrova, na několika místech už dosahují k moři. V tamním zdravotním středisku je s popáleninami nejméně 11 hasičů. Podle Chardaliase na druhém největším řeckém ostrově Euboia dosáhl požár „nebezpečných rozměrů".

Požáry v Řecku zničily 150 domů. Ohrožují i Olympii, mniši se odmítli evakuovat

Evropa

Nadále hoří také část Peloponéského poloostrova, kde hasiči před plameny zachránili starověkou Olympii. Na jihu bylo od čtvrtka evakuováno téměř 60 vesnic.

Za uplynulý den se podle hasičů rozhořelo 86 nových požárů. Pět největších ale hoří už několik dní, na jejich uhašení pracuje přes 1000 hasičů, stovky dobrovolníků a téměř 20 letadel a helikoptér. Nebe je zbarvené do žluta desítky kilometrů od nejbližších plamenů, v některých místech padá popel.

Mezinárodní pomoc

V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do Řecka dorazila letadla z Kypru, v pátek a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesničané v Řecku se odmítají evakuovat, noc strávili bojem s plamenyVideo: Reuters

„Naší prioritou je ochrana lidských životů, za kterou následuje ochrana majetku, životního prostředí a kritické infrastruktury. Naneštěstí nám současné okolnosti zabraňují dosáhnout všech těchto cílů ve stejnou chvíli," uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Předseda vlády v televizním projevu dodal, že za nepříznivým počasím stojí klimatické změny.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Plameny severně od Atén pohltily desítky domů.

Silný vítr a vysoké teploty budou zemi podle meteorologů sužovat i v dalších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám