Hlavní obsah

Bulharsko zablokovalo Rusku převod 890 000 dolarů na platy zaměstnanců ambasády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko s ohledem na protiruské sankce Evropské unie zablokovalo bankovní převod v hodnotě přibližně 890 000 dolarů (přes 21,6 milionu korun). Peníze mířily ruskému velvyslanectví, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na ministra financí Asena Vasileva. Sofia nedávno vyhostila 70 pracovníků ruské ambasády.

Foto: Valentina Petrova, ČTK/AP

Protestující před letištěm v bulharské Sofii, na nějž dorazili vyhoštění ruští diplomaté. Drží nápis "zavazadla - nádraží - Moskva".

Článek

„Existuje bankovní převod pro ruské velvyslanectví, který spadá přímo pod sankce Evropské komise. Žádné bankovní účty nejsou zmrazené,” řekl Vasilev novinářům.

Ruská diplomatická mise podle něj požádala o výjimku, jelikož potřebovala finanční prostředky na výplaty zaměstnanců. Bulharská vláda v současné době jedná s Bruselem o tom, zda od sankcí upustit a převod umožnit, dodal ministr.

Ruská velvyslankyně v Bulharsku chce nechat zavřít svou vlastní ambasádu

Evropa

Vztahy mezi bývalými spojenci Moskvou a Sofií jsou v posledních letech napjaté. Bulharsko několikrát vyhostilo ruské diplomaty, které vinilo ze špionáže.

Minulý týden vláda odstupujícího premiéra Kirila Petkova označila za nežádoucí osoby 70 diplomatů a dalších pracovníků ruské diplomatické mise; někteří podle šéfa kabinetu pracovali pro zpravodajské služby. Z Moskvy zaznělo, že bude na tento krok reagovat. Ruská velvyslankyně v Sofii uvedla, že požádá ruskou vládu, aby ambasádu uzavřela.

Evropská unie a některé západní země uvalily na Rusko několik balíků sankcí v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, kam ruská vojska vtrhla 24. února.

Další sankce proti Rusku na obzoru. Tentokrát míří na zlato i cenu ropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám