Hlavní obsah

Bin Ládin toužil zopakovat 11. září. Plánoval ničit tankery a vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usáma bin Ládin, šéf teroristické sítě Al-Káida, se upnul k vidině zopakovat útoky z 11. září 2001 proti USA – a aktivně plánoval vyhodit do povětří ropné tankery, vykolejit vlaky a použít soukromá letadla jako zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na snímku z prosince 1998

Článek

Podle Nelly Lahoudové, šéfky mezinárodního bezpečnostního programu Nová Amerika, zaměřeného na studium Al-Káidy a Islámského státu, své záměry popsal v dopisech a spisech zabavených týmem Navy SEAL, který bin Ládina v roce 2011 zastřelil v pákistánském Abbottábádu.

Šéf Al-Káidy se spoléhal na dopisy, které zálohoval na pevných discích, protože neměl přístup k internetu, když se skrýval v pákistánské vile.

Komando Navy SEAL získalo z bin Ládinova úkrytu půl milionu souborů, včetně disket, USB klíčů, fotografií, videí a zvukových nahrávek.

Oslabený muž v čele ochablé sítě

„Uvědomil si, že po jeho monstrózních útocích z 11. září se bezpečnost na letištích velice zpřísnila – a tak řekl svým nohsledům, aby místo toho zvážili pronájem soukromých letadel k útoku na USA,“ vysvětlila Lahoudová v úterý v pořadu televize CBS 60 minut.

Koalice v čele s USA zaútočila v Sýrii proti údajnému džihádistovi z Al-Káidy

Zahraniční

Protože věděl, že i to bude obtížné, vypracoval podrobný plán na vyvraždění amerických cestujících ve vlaku. Chtěl nechat odstranit asi 40 metrů kolejí, aby vlak mohl vykolejit, řekla. Spiknutí popsal v dopisech z roku 2004, tvrdí analytička – podle níž byl terorista po 11. září v úkrytu tak vyděšený, že tři roky nekomunikoval ani se svými nohsledy.

V roce 2010, rok před smrtí, zamýšlel zaútočit na několik ropných tankerů a hlavní námořní trasy na Blízkém východě a v Africe. Význam ropy pro průmyslovou ekonomiku považoval za podobný jako krev pro lidi, upozornila Lahoudová. „Takže když někomu způsobíte nadměrné krvácení, i když ho nezabijete, přinejmenším ho oslabíte,“ podotkla.

Aktivně plánoval vyhodit do povětří ropné tankery, vykolejit vlaky a použít soukromá letadla jako zbraně

Plány se nikdy neuskutečnily a bin Ládin se jevil jako člověk, který zdaleka neovládá Al-Káidu, ani ji neřídí, dodala Lahoudová.

Žádal smrt Obamy, ušetření Bidena

„V dopisech vidíme oslabeného bin Ládina, někoho, kdo se velice liší od mocné postavy, o které jsme více než deset let denně četli v novinách,“ uvedla. Podle analytičky byla teroristická skupina v té době „vyčerpaná válkou a neakceschopná“.

Podle amerického velvyslanectví v Rusku hrozí teroristické útoky

Zahraniční

Částečně za to může „obrovský omyl“ v tom, jak předpověděl, že USA zareagují na ztrátu tisíců lidí 11. září. „Myslel si, že Američané vyjdou do ulic, zopakují protesty proti vietnamské válce a budou tlačit na vládu, aby se stáhla z většinově muslimských států,“ řekla Lahoudová s tím, že z dopisů vyplývá, že očekával nanejvýš „omezený letecký útok“.

Dokumenty také ukázaly, že Al-Káida měla v roce 2006 ve své pokladně pouhých 200 tisíc dolarů (4,5 mil. Kč) a nebyla schopna podporovat svůj stále roztříštěnější džihád.

Terorista také vyzval své stoupence, aby zabili prezidenta USA Baracka Obamu, jehož vražda by ovlivnila volby v roce 2012. Naopak zakázal zavraždit Joea Bidena, protože se domníval, že atentát na Obamu by otevřel Bidenovi cestu ke kandidatuře na prezidenta po zbytek jeho funkčního období. Biden nebyl podle Usámy na tuto práci připraven, takže by přivedl USA do krize.

Spoléhal se na své dcery
Dopisy také ukázaly, jak důležitou roli hrály v bin Ládinových operacích ženy . Na jeho veřejných prohlášeních pracovaly většinou jeho dcery, Miriam a Sumádža. To je dost překvapivé, protože ve světě Al-Káidy a džihádismu obecně nejsou ženy součástí veřejné tváře džihádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám