Hlavní obsah

Biden před schůzkou v Ženevě: Putin je důstojný soupeř

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se švýcarská Ženeva před středečním jednáním amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského protějšku Vladimira Putina měnila v přísně střeženou pevnost, lídr Spojených států se ještě snažil otupit ostří vzájemných sporů. Na společné tiskové konferenci ale ve středu oba lídři nevystoupí, neboť Washington si to na rozdíl od Moskvy nepřál.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden po příletu do Ženevy

Článek

„Setkal jsem se s ním už dřív. Je bystrý a tvrdý,“ prohlásil před setkáním Biden na adresu šéfa Kremlu. „A zjistil jsem, že je to důstojný soupeř, jak se říkalo, když jsem hrával baseball,“ vysekl mu kompliment. Na otázku, zda ruského prezidenta stále považuje za „zabijáka“, jak řekl v březnu, reagoval nejprve smíchem a pak přiznal, že ano. „Nemyslím, že by to bylo s ohledem na naši chystanou schůzku příliš důležité,“ dodal.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Zásadní průlom v konfl iktních tématech se ve středu nečeká. Obě strany už předem avizovaly, že za hlavní přínos schůzky vidí už jen obnovení osobních kontaktů mezi lídry mocností. Dlouhodobě napjaté vztahy přitom letos ještě ochladly poté, co USA uvalily na Rusko nové sankce a obě země si navzájem vyhostily několik diplomatů.

Intenzivní přípravy

V první části jednání budou po Bidenově a Putinově boku sedět i jejich ministři zahraničí Antony Blinken a Sergej Lavrov. Později zůstanou přítomni tlumočníci a zapisovatelé, jednání prezidentů pouze mezi čtyřma očima prý vyloučeno není. „Záleží na nich,“ řekl v úterý podle agentury RIA Novosti Putinův poradce Jurij Ušakov.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Oba prezidenti budou mimo jiné mluvit o jaderném odzbrojení, boji proti klimatickým změnám, ruské vojenské aktivitě u ukrajinských hranic, počítačové kriminalitě či pokusu o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Proberou rovněž situaci v Arktidě a v konfliktních zónách, jako jsou Sýrie, Libye, Írán, Afghánistán nebo Severní Korea.

Mluvit se bude i o osudu Američanů zadržovaných v Rusku a Rusů uvězněných v USA. Washington požaduje propuštění dvou příslušníků námořní pěchoty, v Moskvě se zase hovoří mimo jiné o možném návratu vězněného obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Biden na tiskové konferenci také odrážel kritiky, že se s šéfem Kremlu vůbec setkává, které zaznívají i z řad jeho vlastní Demokratické strany. „Všichni lídři NATO, kteří vystoupili, mi za nynější setkání s Putinem děkovali,“ zdůrazňoval během nynější cesty po Evropě.

Manévry v Bruselu: Kolik pojede kolon, tolik musí být připraveno Bestií

Evropa

Zatímco pro Putina to bude v prezidentském úřadu setkání s již pátým americkým protějškem, Biden se s ním v této roli střetne poprvé.

Většina Američanů, 58 procent, si podle průzkumu agentury YouGov přeje, aby zaujal vůči Putinovi tvrdý postoj, 42 procent se naopak domnívá, že by měl spíše dát najevo otevřenost ke spolupráci. O mimořádně intenzivních přípravách šéfa Bílého domu s odvoláním na své zdroje informovala stanice CNN.

Na Putina se prý americký prezident v Evropě vyptával všech, od německé kancléřky Angely Merkelové až po britskou královnu Alžbětu II., u níž byl na čaji, podotkla televize. Ta dodala, že Bidenův oficiální program v posledních dnech začínal většinou až odpoledne, aby se ráno mohl spolu se svými poradci na Putina připravovat.

Další omyl v proslovu. Americký prezident Biden zaměnil Sýrii s Libyí

Amerika

„Je připravený až moc!“ reagovala už minulý týden Bidenova manželka Jill na dotaz, zda je její muž na setkání s Putinem dostatečně připraven. Washington přesto nechce nic ponechat náhodě a oba lídři po jednání vystoupí před médii odděleně. Jedním z důvodů může být i Bidenova únava po evropském turné i pověstná roztržitost – ta se projevila například během nedělní tiskové konference po summitu G7, kdy americký prezident třikrát zaměnil Libyi a Sýrii.

USA jsou zpět, slyšeli lídři EU

V paměti také stále zůstává tři roky stará vzpomínka na vystoupení tehdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa po Putinově boku v Helsinkách, kdy se k hrůze spojenců v otázce údajného ruského vměšování do amerických voleb zastal Kremlu oproti vlastním tajným službám.

Středeční schůzce Bidena s Putinem předcházelo úterní setkání amerického prezidenta s lídry unijních institucí v Bruselu. Kromě ladění společného postupu vůči Rusku měla být řeč i o Číně, spolupráci v boji proti klimatickým změnám či o řešení vzájemných obchodních sporů.

Jill Bidenová vysílá vzkazy oblečením stejně jako Melania Trumpová. Poselství se ale liší

Styl

„Je v bytostném zájmu Spojených států mít skvělé vztahy s NATO a s EU. Mám velmi odlišný pohled než můj předchůdce,“ řekl včera Biden. „Poslední čtyři roky nebyly jednoduché,“ přitakala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která amerického prezidenta přijala spolu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. V předchozích dnech Biden v Evropě již absolvoval summity skupiny silných ekonomik G7 a Severoatlantické aliance.

Přísně střežená Ženeva

Jednání se odehraje ve vile La Grange z 18. století s výhledem na jezero. Přilehlý park a části Ženevského jezera jsou uzavřené od minulého týdne. Na bezpečnost v ulicích Ženevy dohlédne tisícovka mimořádně povolaných vojáků. Z regionů bylo povoláno 900 policistů, celkem jich ve městě budou zhruba dva tisíce. Od úterý do čtvrtka úřady omezily vzdušný provoz nad městem. Pracovníkům místních firem byl doporučen home office.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vila La Grange, kde se uskuteční schůzka Biden - Putin

Reklama

Výběr článků

Načítám