Hlavní obsah

Manévry v Bruselu: Kolik pojede kolon, tolik musí být připraveno Bestií

Právo, brw
Brusel

Pobyt amerického prezidenta Joea Bidena v Bruselu provázejí všechny obvyklé „triky“ amerických i belgických tajných a bezpečnostních služeb. Utajen zůstal čas nedělního příletu Air Force One se šéfem Bílého domu na palubě a z bruselského vojenského letiště Melsbroek jako již tradičně odjížděly nejméně dvě kolony, jejichž součástí byl prezidentský Cadillac One přezdívaný Bestie, který lze v případě potřeby řídit přes satelit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezidentská kolona s Joe Bidenem přijždí na schůzku se šéfem NATO v BruseluVideo: AP

 
Článek

Podle stanice RTBF na Melsbroeku napočítali více než pět desítek černých vozidel nejrůznějších značek, velikostí a tvarů, přičemž jedna prezidentská kolona běžně čítá od patnácti do pětatřiceti automobilů. Pravidlem bývá, že kolik se vypraví z letiště „prezidentských kolon“, tolik musí Američané přivézt Bestií. Podle dostupných informací má Bílý dům k dispozici tři.

Zácpy a chaos

V centru města se pobyt amerického prezidenta i summit NATO kvůli bezpečnostním opatřením projevuje kromě znovu uzavřených restaurací a kaváren, které se jen nedávno vymanily z koronavirového sevření, především dopravní zácpou a chaosem ve veřejné dopravě.

Podle RTBF změnu doznalo nebo bylo úplně zrušeno kolem tří desítek autobusových linek, periodicky se uzavírala desítka stanic metra a všechny městské parky stejně jako bruselský vnitřní okruh i s jeho tunely.

Biden na summitu G7: EU je neskutečně silná a životem pulzující organizace

Evropa

V ulicích města hlídkuje kolem dvou tisíc policistů v uniformách i v civilu, zhruba tři stovky příslušníků motocyklových hlídek a blíže nespecifikovaný počet agentů civilních i vojenských zpravodajských služeb. Vrtulníky, „psí“ brigády, ostřelovači na střechách a balkonech i přivařené poklopy od kanálů jsou již samozřejmostí. Stejně jako propustky pro obyvatele centra Bruselu, o něž museli žádat nejméně 72 hodin předem, nebo časté výpadky mobilního signálu, který kvůli eliminaci hrozby dálkového odpálení bomby ruší každá kolona s účastníky summitu, jež městem projíždí.

Foto: Reuters

V centru města se pobyt amerického prezidenta i summit NATO kvůli bezpečnostním opatřením projevuje kromě znovu uzavřených restaurací a kaváren především dopravní zácpou a chaosem ve veřejné dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám