Hlavní obsah

Bayraktar zaujal svět svými schopnostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O turecké drony, které úspěšně nasadila ukrajinská armáda v boji proti ruským invazním jednotkám, má nyní zájem celý svět. Stejnou pozornost ale vzbuzuje také Selçuk Bayraktar, jeden z šéfů firmy Baykar, která tuto zbraň vyrábí.

Foto: Novinky

Drony provádějí inspekci elektrického vedení. Ilustrační foto

Článek

Nadaný a velmi pracovitý inženýr ji řídí se svým starším bratrem Halukem.

Firmu založil jejich otec Özdemir Bayraktar v roce 1984 a kolem roku 2005, když se vrátil Selçuk ze studií na Massachusettském technologickém institutu, se firma začala věnovat vývoji bezpilotníků.

Dva nové typy v kapse
Firma Baykar v současné době vyvíjí dva nové typy dronů. Jeden z nich je určen pro letadlové lodě a má „skládací“ křídla. Hotové mají být v příštím roce.
Aktuálního typu Bayraktar TB2 může turecká společnost vyrobit až 200 kusů ročně. Jeden stojí kolem pěti milionů eur (asi 123,5 mil. Kč).
Turecko vyvezlo na Ukrajinu v prvním čtvrtletí zbraně za bezmála 60 milionů dolarů (1,4 mld. Kč).
Přímou dodávku bayraktarů z Turecka dostali Ukrajinci na začátku března, krátce po vypuknutí války. Další drony údajně putovaly přes „třetí zemi“.

Slavný dron Bayraktar TB2 byl uveden do provozu v roce 2014.

To se o technického ředitele firmy Baykar, jehož hlavní předností až dosud bylo vyvíjení špičkových vojenských dronů se západní technologií za přijatelnou cenu v řádu milionů, nikoli desítek milionů dolarů, začal zajímat nově zvolený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zájem byl tak velký, že v roce 2016 se Selçuk oženil s Erdoganovou dcerou Sümeyye, a vzápětí se firmě Bayraktar dostalo štědré státní podpory.

„Ideální zeť“

Od té doby je inženýr Bayraktar provládními médii vykreslován jako „turecký Elon Musk“. Podrobně informují o jeho obchodních úspěších a citují z jeho twitterového účtu, který má více než dva miliony sledujících.

Rusům docházejí drony

Evropa

Selçuk byl pasován do role „ideálního zetě“, ale musí si dávat pozor, aby neskončil jako jeho předchůdce Berat Albayrak, manžel Erdoganovy dcery Esry.

Ten u svého tchána-prezidenta upadl v nemilost, když bez předchozí konzultace, přes Twitter, rezignoval z postu ministra financí a nedokázal ututlat svou mimomanželskou aféru.

Bayraktarovi ale hrozí jiné nebezpečí: příliš přímočaře dává najevo, na čí straně ve válce na Ukrajině stojí.

„Pokud si chcete udržet nezávislost a suverenitu, musíte odporovat (ruské invazi). Právě to dělá odvážný a statečný ukrajinský národ a jeho vedení,“ nechal se slyšet.

Turci jako první na světě předvedli s F-16 Pugačovovu kobru

Blízký a Střední východ

Podobná vyjádření by mu u tchána, který nechce narušit léta pracně budovanou osobní vazbu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, od níž se kromě podpory pro turecké záměry na Blízkém východě odvíjí také možnost vývozu tureckého ovoce a zeleniny do Ruska, nemusela projít.

Bayraktar, který vylepšuje tureckou pověst ve světě, se ve velké politice teprve učí létat.

Reklama

Výběr článků

Načítám