Hlavní obsah

Zásadní otázka kolem vakcíny: Očkovaní už virus nešíří, naznačují data z Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Podle laboratorních testů z Izraele vakcína od firem Pfizer a BioNTech brání i tomu, aby očkovaní lidé dál šířili nákazu jako přenašeči, uvedl server Bloomberg. Stoprocentně ověřené to ale zatím není, protože klinické testy se zatím zaměřovaly jen na šíření covidu s příznaky. Izrael je první zemí, kde se masově očkuje a podle předběžných dat se zdá, že vakcína výrazně snižuje počet obětí i nakažených.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Očkování vakcínou Pfizer/BioNTech v Izraeli

Článek

Vakcína Pfizer/BioNTech, která se začala v Izraeli v rámci národního imunizačního programu podávat už 20. prosince, má při předcházení laboratorně potvrzenému covidu-19 účinnost 89,4 procenta. Uvádí se to v návrhu zprávy výrobců, jejíž kopie se objevila na Twitteru, píše Bloomberg. Materiál nicméně ještě nebyl podroben oponentuře a podle agentury někteří experti účinnost zpochybňují.

Obě firmy, které za vakcínou stojí, spolupracují na analýze předběžných výsledků s izraelským ministerstvem zdravotnictví.

Izrael rozvolňuje, očkovaní mohou do baru i divadla

Koronavirus

Podle předběžných výsledků laboratorních testů by vakcína měla bránit tomu, aby lidé bez příznaků mohli šířit covid-19. To je přitom otázka, která je při odhadování dalšího vývoje pandemie zcela zásadní, protože je stále ve hře varianta, že očkovaný člověk sice sám po kontaktu s koronavirem SARS-CoV-2 neonemocní covidem-19, přes sliznice však může virus nějakou dobu roznášet dál.

Experti čekají na potvrzení dat

Problémem studie nicméně je, že se nezaměřuje přímo na omezení přenosu SARS-CoV-2, protože používá data z národního registru a nezohledňuje odlišný poměr pozitivně testovaných mezi očkovanými a neočkovanými.

„Výsledek přeceňuje snížení přenosu u vakcíny od Pfizeru. Myslím, že skutečné snížení přenosu je nižší než odhadovaných 89,4 procenta. O kolik nižší? Potřebujeme více důkazů, abychom to věděli jistě. Ale i tak očekávám, že zjistíme, že vakcína přenos snižuje. A to by byla velmi dobrá zpráva,“ uvedla profesorka Zoe McLarenová z University of Maryland Baltimore County.

První dávka vakcíny od Pfizeru chrání z 85 procent, zjistila izraelská nemocnice

Blízký a Střední východ

I přes výhrady některých expertů jsou data slibná, uvedla profesorka Raina MacIntyreová z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney. „Tahle data jsme potřebovali pro odhad možného dosažení kolektivní imunity při očkování. Nicméně potřebujeme, aby byla data publikovaná v časopisu, kde budou podrobena oponentuře, abychom je mohli prozkoumat do detailu,“ řekla vědkyně.

Pfizer a BioNTech uvedly, že pracují na analýze dat z Izraele, která budou sdílet, jakmile budou kompletní a zpracovaná. Mluvčí odmítl komentovat neúplná data.

Jihoafrická mutace může výrazně snížit účinnost vakcíny Pfizer, tvrdí studie

Koronavirus

Pokud se potvrdí účinnost 89,4 procenta, znamená to podle vakcinoložky Helen Petousis-Harrisové z Auckladnu, že vakcína bude v eliminaci covidu-19 při dostatečném proočkování populace efektivní.

Už v sobotu izraelské úřady uvedly, že očkování je s devadesátidevítiprocentní účinností brání smrti při nákaze virem. Nejméně jednu dávku už dostala v Izraeli skoro polovina z deseti milionů obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám